Lille Torv 1-3

Fra AarhusWiki

Lille Torv 1-3, har gennem tiden har der været tre forskellige bygninger på pladsen.

I 1597 blev en af Lille Torvs markante bygninger opført, på hjørnet af Vestergade og Lille Torv 1. Bygningen blev opført af rådmand Niels Christensen Skriver og hans hustru Citzel Persdotter og købmandsgård. Huset blev brugt som købmandsgård frem til 1872 hvor det blev delt op i flere lejligheder og butikker.

Landsudstillingen og Den Gamle By

I 1908 blev bygningen revet ned. Herefter blev det bygget op som en del af udstillingen på Tangkrogen i forbindelse med Landsudstillingen i Aarhus. Herefter blev den flyttet til Den Gamle By, hvor den går under navnet Borgmestergården.

Den nye bygning

Opbygningen af Magasin i 1964

Efter købmandsgården var revet ned blev der i 1908-1909 bygget et nyt hus på grunden. Ejendommen var tegnet af Thorkel Møller. I bygningen lå der flere forskellige butikker og over dem var der lejligheder. Boghandler Jacob Zeuner og kakkelovnsforhandler Fr. Winsløw Eftf. holdt blandt andet til i huset

Magasin du Nord

I 1963 begyndte man på nedrivningen af den gamle bygning. Den første del af den nye bygning stod færdig i 1964 og den sidste i 1971. Bygningen er tegnet af arkitekter Aage C. Nielsen og Poul Andersen. Bygningen blev opført til at være stormagasin for Magasin du Nord.

Kilde

  • ”Butik i Aarhus” udgivet af Århus Byhistoriske Udvalg i 1981
  • Preben Rasmussens Samling