Forstbotanisk Have

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Forsthaven)
Skift til: Navigation, Søgning
Søen i Forstbotanisk Have. Foto 2005

Forstbotanisk Have, også kaldet Forsthaven, ligger umiddelbart syd for Marselisborg Slotspark. Den blev anlagt i 1923 af skovrider Niels Johan Bang i et indtil da ufremkommeligt sumpområde på en del af Skovridergården Louisenlunds tjenestejord.

Ved tørveskæring blev en af moserne omdannet til en dam for svømmefugle. Haven er på 7,5 hektar og rummer 1.400 forskellige træarter og buske fra alverdens lande, deriblandt en enestående samling af rododendron.

Da Forsthaven blev anlagt, var en del af hensigten at haven skulle gavne studiet af udenlandske træarter. Samtidig skulle Forsthaven også være til gavn og glæde for offentligheden til rekreativ brug.

Sunyatas mindesten

Ved havens lille dam står en sten med inskriptionen "Stilhed er det virkeliges sprog". Den er rejst i 2005 til minde den danske mystiker og vismand "Sunyata", der blev født Alfred Julius Emanuel Sørensen 1890 i Kolt ved Hasselager og døde 1984 i Californien. I flere år rejste han rundt som gartner i Frankrig, Italien og England. I 1930'erne tog han til Indien og arbejdede bl.a. som gartner hos Nehrus søster. I Indien blev han inspireret af den indiske guru Ramana Maharishi. Efter 40 år i Indien rejste han til USA, vor han døde.[1]

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Anders Thornvig Sørensen og overført fra Århus Leksikon
  • Bernhardt Jensen og Peder Jensen, Marselisborg Skovene – Historie og begivenheder gennem århundreder, Århus 1974.
  • Århus Kommune. Folderen På tur i Forstbotanisk have. 2005 - Kan hentes som pdf her (link juli 2018).

Noter

  1. Hjemmesiden Lundskov.dk - Det gamle Aarhus