Dokk1

Fra AarhusWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Dokk1 (udtales Dokken) er navnet på et monumentalt kommunalt byggeri på Europaplads. Komplekset blev indviet 20. juni 2015 og rummer Aarhus Kommunes hovedbibliotek, borgerservice og stadsarkiv (fra 2016) samt andre kulturelle arbejdspladser, bl.a. sekretariatet for Kulturhovedstad 2017. Med byggeomkostninger for 1,9 mia. kr. er Dokk1 det dyreste kommunale byggeprojekt i Aarhus nogensinde.

Byggeriet 2011-15

Dokk1 er tegnet af Schmidt, Hammer og Lassen, og byggeriet gik igang i juni 2011. På stedet lå indtil 1950'erne to markante bygninger for Aarhus Børs og for Aarhus' anden statsligt ejede toldbygning. Frem til slutningen af 1990'erne var der derudover færgeterminal og havnestation på arealet.

Med den politiske beslutning om at omdanne de bynære havnearealer fremkom idéen om et nyt hovedbibliotek på havnen til erstatning for Biblioteket i Mølleparken. I begyndelsen kaldtes projektet for Multimediehuset og den mere brede betegnelse Urban Mediaspace. Navnet Dokk1 blev besluttet i oktober 2012 efter en konkurrence, hvor byens borgere kunne komme med forslag til navnet. Der var indsendt 1250 forslag. Dokk1 blev valgt, da det har referencer til havnen, og da det er folkeligt og ligger godt i munden.

Efter indvielsen

Efter indvielsen 20. juni 2015 fremstår Dokk1 ifølge arkitekterne som en mangekantet skive, der svæver over glas på isflageformede trapper ned mod vandet. Byggeriet har forandret byrummet ved Europaplads med bl.a. frilægningen af den sidste del af Aarhus Å. Fra 2017 får Dokk1 derudover sin egen letbanestation under bygningen, og i undergrunden ligger Nordeuropas største automatiske parkeringsanlæg med plads til 1.000 biler. Projektet har også omfattet et sluseanlæg for at imødekomme stigning i vandstanden som følge af klimaforandringer i fremtiden.

Dokk1 er tænkt som borgernes hus med lange åbningstider fra 8 til 22, og udover de kommunale og kulturelle aktiviteter rummer bygningen også en café, legeplads og mulighed for at nyde udsigten ud over havnebassinet.

Kilde