Blegdammen

Fra AarhusWiki
I dag er der ikke nogen spor fra den oprindelige blegdam, som har givet Blegdammen sit navn. I baggrunden ses Åboulevarden.

Blegdammen er i dag en lille gade der løber mellem Møllestien og Åboulevarden.

Tilbage i 1600-tallet lå det en lille kirkegård kaldet Møllekirkegården tæt ved Aarhus Mølle. Kirkegården var sidste hvilested for forbrydere, fattigfolk og uidentificerede lig. Kirkegården blev også brugt som blegeplads, hvor byens borgere mod betaling kunne få bleget deres lærred, linned og garn. Kirkegårdsfunktionen ophørte i 1688, hvor Møller Wissing omdannede kirkegården til have. Blegepladsen måtte i den forbindelse rykke nogle meter, men fortsatte ellers ufortrødent som blegeplads indtil slutningen af 1800-tallet. I 1913, fik gaden ved den tidligere blegeplads navnet Blegdammen.

I første halvdel af 1800-tallet var det Jacob Jacobsen Blegmand, som ejede stedet. I 1842 trak Jacob Blegmand sig tilbage.

I 1869 er det en Rasmus Petersen som er blegmand på stedet, og fra et advertissement i Stiftstidende fra 1871 fremgår det, at blegdammen også fungerede som vaskeri.

Først i 1913 blev Blegdammen officielt til den gade vi kender i dag.

Kilder

  • www.sejrssedler.dk
  • Aarhus by's gader og veje, Vejteknisk Udvalg, 1948, Aarhus Stiftsbogtrykkerie A/S
  • Peer Hagbart Larsen, I og omkring Møllestien, 1983