Beder-Malling Sogneråd

Fra AarhusWiki
Beder-Malling Sogneråd 1913-1917, sandsynligvis taget ved tiltrædelsen i 1913. Daværende sognerådsformand Moesgaard Nielsen ses siddende i midten. Ukendt fotograf, Beder-Malling Egnsarkiv.
Kortet viser, hvor kommunegrænsen gik i 1969 inden Kommunalreformen i 1970.

Beder-Malling Sogneråd blev etableret i januar 1842 som Beder-Malling sogneforstanderskab og dækkede Beder Sogn og Malling Sogn. Sogneforstanderskabet bestod oftest af 9 valgte medlemmer samt (indtil 1855) den lokale præst. Ansvarsområderne var fattig-, skole-, og vejvæsenet. I 1868 blev Beder-Malling Sogneforstanderskab afløst af Beder-Malling Sogneråd, hvor man også fik ansvaret for den økonomiske forvaltning.

Baggrund

Beder-Malling Sogneforstanderskab afholdt sit første valg 1. december 1841 i Seldrup skole. Sogneforstanderskabet havde sit første møde d. 14. januar 1842. Sognerådet dækkede Beder Sogn og Malling Sogn. 4-9 medlemmer blev valgt af sognets mandlige beboere over 25 år, og med mindst én tønde hartkorn. Derudover var den lokale sognepræst automatisk medlem indtil 1855. Præsten kunne dog derefter selvfølges vælges som medlem på lige fod med de andre. Sogneforstanderskabets ansvarsområder var fattig-, skole-, og vejvæsen. Da sogneforstanderskabet blev afløst af sognerådet, fik man endvidere ansvaret for den økonomiske forvaltning.

De ledende figurer, der i 1841 stod for valget til - og oprettelsen af - det første sogneråd, var Johan Henrik Mohr (forvalter på Godthaab, senere en overgang endvidere forvalter på Vilhelmsborg; på vegne af områdets største lodsejer ”Hr. Kammerherre Hofjæger Mester Baron von Güldencrone”), samt Søren Rasmussen og Peder Christensen.

En anden vigtig person igennem sogneforstanderskabets arbejde de første årtier, som aldrig selv var medlem, var Christen Rasmussen (1787-1862), der i sin rolle som birkedommer ved Vilhelmsborg Birk (som Beder og Malling sogne hørte under) indtil 1856, ofte kom med forespørgsler og krav til forstanderskabet.

Sogneforstanderskabstiden 1842-1868

Ved det første valg i december 1841 blev først valgt: Niels Rasmussen med 40 Stemmer, Jens Lassen med 26 stemmer, Jens Rasmussen med 26 stemmer, Søren Hansen med 36 stemmer, Jakob Sørensen med 29 stemmer, Niels Pedersen med 26 stemmer, Niels Jensen med 38 stemmer, Jens Hansen med 44 stemmer og Rasmus Pedersen med 29 stemmer. Om det var, fordi det var det første valg og de var helt nye i optællingen, vides ikke, men efterfølgende opdagede de valgforordnede, at de havde overset, at Christen Jensen havde 40 fået stemmer. Christen Jensen indtrådte herefter i stedet for Niels Pedersen.

Det første sogneforstanderskab kom i 1844 i konflikt med sognenes sognefogeder om, hvilke opgaver sognefogederne var forpligtede til at varetage. Det tog fart i juni 1844, hvor sognefogederne, Jacob Andersen og Anders Pedersen, skrev til forstanderskabet, at de ikke mente sig ”forpligtede til Tilsigelse og Opsyn ved Biveienes Istandsættelse” og frabad sig denne opgave. Sogneforstanderskabet oplyste dog, at efter en forordning af 24/8 1841 og et cirkulære af 5/12 1842, var de forpligtede. Forstanderskabet anmodede således derfor de to sognefogeder samt en tredje ved navn Peder Hansen om at udføre dette arbejde. Ved næste sogneforstanderskabsmøde i august 1844 havde sognefoged Anders Pedersen skrevet, ”at han ikke videre vilde have at gjøre med Tilsynet af Biveienes Istandsættelse”. Her svarede forstanderskabet dels, at det skulle han, og dels, ”at Sogneforst. maatte udbede sig hans personlige Møde og ingen Skrivelser”, hvis han havde mere at indvende. Det næste sogneforstanderskabsvalg bar præg af denne konflikt. Ikke nok med at sognefoged Jacob Andersen blev nyvalgt, men formanden, Niels Jensen, blev helt forbigået af valgbestyrelsen, og i hans sted valgtes endnu en af sognefogederne, Peder Hansen. Sognepræst Vilhelm Paludan Müller (1807-1861) overtog som formand. Niels Jensen blev dog valgt igen ved det næste valg 3 år senere, og stemningen var ikke dårligere, end at han ofte blev valgmand på sognenes vegne.

Det meste af sogneforstanderskabets arbejde gik med at vedligeholde veje, oftest ved at de skulle ”grøftes, planeres og gruses”, vedligeholdelse og skabelse af stenkister samt arbejde med skole- og fattigvæsenet. Derudover modtog de statslige og amtslige love og sørgede for cirkuleringen af disse blandt sognenes beboere. Desuden modtog de henvendelser og forespørgsler fra amtet, staten og birkedommer Rasmussen.

Et par af de mere interessante undtagelser for ovenstående arbejde var under Treårskrigen, hvor de preussiske tropper kom til området. Her stod sogneforstanderskabet og sognenes beboere for en stor del af forplejningen af de fjendtlige tropper, som de især gav brød, havre, byg, gryn, kød, ærter, hø og halm. Årsagen til, at beboerne leverede forplejning bliver nævnt på et sogneforstanderskabsmøde i maj 1849. Her antydes det, at forplejningen af de fjendtlige styrker sker for at undgå, at selvsamme styrker skulle plyndre og hærge i området.

Det kan også nævnes, at allerede i september 1851 anbefalede sogneforstanderskabet at afskaffe Skt. Olufsmarkedet

Med Grundlovsændringen i 1849, hvor flere fik lov at stemme, blev valgene til Forstanderskabet ændret. Herefter var valgene ofte suppleringsvalg, hvor man skiftevis var valg til den mindre halvdel, dvs. fire forstanderskabsmedlemmer, og til den større halvdel, dvs. fem medlemmer. Med grundloven af 1849 havde alle uberygtede mænd over 30 år med egen husstand, der ikke modtog eller havde modtaget fattigunderstøttelse, nemlig stemmeret. Det betød, at ca. 73% af alle mænd over 30 år, ca. 15% af Danmarks befolkning, havde ret til at stemme. De havde dog kun valgret til at stemme til den mindre del af Sogneforstanderskabet. De rigeste mandlige borgere blev fortsat sikret en stærk repræsentation, da kun den højst beskattede femtedel af mænd over 30 år, kunne stemme til valg af den større del af sogneforstanderskabets medlemmer. Fra 1855 var præsten var ikke længere obligatorisk medlem af sogneforstanderskabet.

Sagen om Jens Hansen af Starup

En særegen historie i sogneforstanderskabets tid omhandlede gårdmand Jens Hansen i Starup. Birkedommer Christen Rasmussen (1787-1862) havde i august 1846 bedt forstanderskabet om at undersøge Jens Hansens mentale tilstand, hvilket nogle af medlemmerne, med formand Paludan Müller i spidsen, havde gjort i august eller september samme år. Her havde de fundet ”tydelige Kjendetegn paa Galskab”. På trods af, at det blev vurderet, at der var behov for lægehjælp til- og bevogtning af Jens Hansen, skete der ikke mere ved sagen i to år. Grunden dertil er nok en nærmest nutidig diskussion om, hvem der skulle betale for dette. Birkedommeren mente, at Forstanderskabet skulle betale, men omvendt mente Forstanderskabet, at birkedommeren skulle klare betalingen.

Det blev således overladt til Jens Hansens hustru, Kirsten Nielsdatter, at passe på ham. Da hun døde i Starup i juni 1848, blev situationen mere akut. Allerede samme måned skrev Sogneforstanderskabet: ”Da den afsindige Jens Hansens Kone i Starup er død i denne Uge, og Manden nu gaaer […] ganske alene i det mennesketomme Huus, uden at være istand til at passe sine Kreature tilbørlig […] og det saaledes var at forudsee at hans Ødelæggelse snarlig stod for Haanden, dersom der ikke tages øieblikkelige Foranstaltninger til Ordningen af hans Sager”. Sogneforstanderskabet foreslog først, at en familie skulle flytte ind på gården for at hjælpe Jens Hansen og til gengæld få kost, logi og løn. Dernæst blev det foreslået at få Jens Hansen indlagt på Randers Hospital. Igennem disse måneder blev Jens Hansen bevogtet. Prisen for denne bevogtning blev dog for høj for Forstanderskabet, så de beordrede i stedet på skift gårdmændene til at tage 24 timers vagter uden betaling. Det endte med, at Jens Hansen i marts 1849 blev indlagt på Horsens Hospitals ”Daarekammer”. I starten holdt forstanderskabet døren åben for, at Jens Hansen kunne komme tilbage til sin gård, men disse tanker forsvandt med tiden.

De næste mange år hørte man mest om Jens Hansen i sogneprotokollerne, når der kom en regning fra Horsens Hospital, og når regningerne blev betalt. Kammerherre Güldencrone stod for en del af betalingen imod at overtage og bortfæste Jens Hansens gård, og at Güldencrone ”Intet videre vilde bebyrdes med for Jens Hansens Skyld”.

D. 6/9 1855 levede Jens Hansen stadig på Horsens Hospital, da forstanderskabet diskuterer at købe nyt sengetøj til ham. Og den 17/10 samme år formodentlig også, da der betales den halvårlige regning for hans ophold. På trods af, at der flere gange årligt, op til da, blev skrevet om hans ophold i sogneprotokollen, så er 17/10 1855 sidste gang han bliver nævnt. Der er ingen forklaring på om han er død, forflyttet eller raskmeldt. Det mest åbenlyse er, at han døde, men han optræder ikke som død i de relevante kirkebøger i årene herefter. Så indtil videre er hans tid efter efteråret 1855 et mysterium.

Sagen om Peder Holm Frederiksen

I september 1852 blev det meddelt i forstanderskabet, at drengen Peder Holm Frederiksen skulle anbringes på Bøgildgård, der i 1830 til 1980 var en opdragelsesanstalt for drenge. Sådan en sag var på ingen måde usædvanlig. Det var mere usædvanligt, hvad der skete på det følgende møde i oktober samme år. Her troppede Peder Holm Frederiksens bror, Søren Frederiksen, gartner på Skaarupgård, op og protesterede over anbringelsen. Han sagde, at ”paa Grund af det Røgte, at de paa bemeldte Institut optagne Drenge, skulle lide en alt for stræng Behandling, - hvorfor han af Broderlig Omhu loved fra 1st Novbr. næstkommende at modtage bemeldte Peder Holm Frederiksen til videre Forsørgelse, dog forventede han hertil Understøttelse af Fattigvæsenet for Beder og Malling Sogne.” Søren Frederiksen fik godkendt sin forespørgsel og tilkendt 16 rigsdaler årligt. Dog skulle han ved de fremtidige udbetalinger dokumentere, at hans bror fulgte sin skolegang. Ellers ville forstanderskabet stoppe betalingen.

Sogneforstanderskabsmedlemmer

Screendump af underskrifterne der bevidner Beder-Mallings første sognerådsmøde 14/01-1842. Bemærk at prominente deltagere i mødet, som ikke var sogneforstandere, også skrev under, bl.a. her forvalter Mohr. Beder-Malling Forhandlingsprotokol 1841-1891, s. 21.

1842-1844

Valget blev afholdt 1. december 1841 i Seldrup skole.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Niels Rasmussen Fattigvæsen i Beder sogn Rokballe Mølle
Jens Lassen Skolevæsen i Beder sogn Beder
Jens Rasmussen Skolevæsen i Beder sogn Seldrup
Søren Hansen Fattigvæsen i Malling sogns vestre del Pøel eller Pedholdt1
Jacob Sørensen Skolevæsen i Malling sogns vestre del Pøel
Christen Jensen Skolevæsen i Malling sogns vestre del Krekær
Niels Jensen Forstanderskabets formand og skolevæsen i Malling sogns østre del Neder Fløjstrup
Jens Hansen Skolevæsen i Malling sogns østre del Storenor
Rasmus Pedersen2 Fattigvæsen i Malling sogns østre del Bisgaard
Vilhelm Paludan Müller (1807-1861) Præst Beder

Ved valget blev Niels Pedersen (Synnedrup) noteret som blandt de valgte med 26 stemmer, i stedet for Kristen Jensen (Krekær) med 40 stemmer. Fejlen blev dog opdaget samme dag, og Christen Jensen blev herefter udråbt som valgt i stedet for Niels Pedersen.

1 Ved udnævnelsen til sogneforstandermedlem omtales Søren Hansen som boende i Pøel, men ved valget af udvalgsposter som boende i Pedholdt.

2 Ved udnævnelsen til sognerådsmedlem kaldes personen her Anders Pedersen, men ved valget af udvalgsposter Rasmus Pedersen. Han underskriver dog sig selv som Rasmus Pedersen.

1845-1847

Vilhelm Paludan Müller (1807-1861) var som præst ved Beder og Malling kirker 1839-1861 obligatorisk medlem af Beder Malling Sogneforstanderskab fra dets oprettelse i 1842 til 1855. Det meste af perioden fra 1844 og til 1858 var han tilmed forstanderskabets formand. Ukendt fotograf, Beder-Malling Egnsarkiv.

Valget blev afholdt 10. december 1844 i Ajstrup skole.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Jacob Sørensen Pøel
Christen Jensen Krekær
Jens Hansen Storenor
Jacob Andersen Skoleforstander Sognefoged Beder
Niels Rasmussen1 Fattigforstander Gårdmand Fulden
Jacob Nielsen Skoleforstander Gårdmand Over Fløjstrup
Peder Rasmussen Fattigforstander Gårdmand Neder Fløjstrup
Peder Hansen Skoleforstander Sognefoged Lilnord
Øvle Nielsen Fattigforstander Gårdmand Starup
Vilhelm Paludan Müller (1807-1861) Formand Præst Beder

En konflikt i sogneforstanderskabet gjorde, at den hidtidige formand Niels Jensen, trods sine stemmer, blev "forbigaaet og i hans Sted valgt Sognefoged Peder Hansen i Lildnord”.

1 Niels Rasmussen (Fulden) blev ikke nyvalgt, men i stedet udpeget som afløser for forstander Jens Rasmussen (Seldrup), da denne trak sig grundet ”svaghed”.

1848-1850

Valget, afholdt 16. december 1847 i Pedholt Skole, var et suppleringsvalg, idet Jacob Sørensen, Christen Jensen, Jens Hansen og Niels Rasmussen trak sig efter at have siddet i seks år. Sidstnævnte Niels Rasmussen havde i princippet kun siddet i én periode, men idet han var udpeget som afløser for Jens Rasmussen, overtog Niels Rasmussen også Jens Rasmussens anciennitet i dette henseende.

De øvrige (Jacob Andersen, Jacob Nielsen, Peder Rasmussen, Peder Hansen og Øvle Nielsen) der kun havde siddet én periode, forblev i forstanderskabet uden at være på valg.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Niels Jensen Valgmand1 Gårdmand Neder Fløjstrup
Anders Pedersen Gårdmand Malling
Niels Hansen Gårdmand Seldrup
Øvli Sørensen Gårdmand og sognefoged Malling
Jacob Andersen Sognefoged Beder
Jacob Nielsen Gårdmand Over Fløjstrup
Peder Rasmussen Gårdmand Neder Fløjstrup
Peder Hansen Sognefoged Lilnord
Øvle Nielsen Gårdmand Starup
Vilhelm Paludan Müller (1807-1861) Formand Præst Beder

1 I 1849 blev gårdmand Mikkel Christiansen (Beder) og gårdmand og forstander Niels Jensen (Neder Fløjstrup) valgt som Valgmænd til Landstinget. De samme to blev også valgt som valgmænd "til det forestaaende Landsthingsvalg i Randers" 11. oktober 1850.

1851-1853

Valget (afholdt 30. december 1850) var igen et suppleringsvalg, hvor Jacob Andersen, Jacob Nielsen, Peder Rasmussen, Peder Hansen og Øvle Nielsen trak sig efter at have siddet i seks år.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Niels Jensen Delegeret og valgmand1 Gårdmand Neder Fløjstrup
Anders Pedersen Valgmand1 Gårdmand Malling
Niels Hansen Gårdmand Seldrup
Øvli Sørensen Gårdmand og sognefoged Malling
Mikkel Hasle Christiansen (1816-1883) Beder fattigvæsen og Valgmand1 Gårdmand Beder
Søren Nielsen Gårdejer Over Fløjstrup
Jacob Sørensen Gårdmand Ajstrup
Rasmus Nielsen Gårdmand Kjeldborg?
Anders Nielsen Gårdmand Pedholdt
Vilhelm Paludan Müller (1807-1861)2 Formand Præst Beder

1 Forstander Niels Jensen i Neder Fløjstrup blev valgt til at deltage i Amtsrådsvalget den 15. januar 1851. Forstanderne Anders Pedersen i Malling og Mikkel Christiansen i Beder blev 2. august 1852 valgt som valgmænd til folketingsvalget den 4. august 1852. Niels Jensen i Neder Fløjstrup blev valgt til repræsentere Beder-Malling ved Folketingsvalget d. 26/2 1853. Niels Jensen og Mikkel Christiansen blev valgt til Valgmænd for Beder og Malling Sogne til Landstinget 3/6 1853. Mikkel Christiansen endvidere valgt som valgmand til folketingsmødet 27/5 1853.

2 Grundet pastor Vilhelm Paludan Müllers længere varende sygdom, fra december 1851 og perioden ud, blev Johan Henrik Mohr (forvalter på Godthåb) valgt som midlertidig formand. På trods af, at han i december 1852 ikke havde deltaget i sogneforstanderskabsmøder i 1 år, ”blev Hr Pastor Pal. Muller, atter eenstemmigen valgt” som formand for året 1853.

1854-1855

Ved valget (afholdt 21. december 1853 i Beder kro) skulle vælges 4 "nye Sogneforstandere, i Stedet for de hidtil værende nemlig: Niels Jensen i Neder Fløystrup, Anders Pedersen og Øvle Sørensen begge i Malling, og Niels Hansen i Seldrup" som alle havde siddet i 2 valgperioder.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Mikkel Hasle Christiansen (1816-1883) Skoleforstander og valgmand1 Gårdmand Beder
Søren Nielsen Gårdejer Over Fløjstrup
Jacob Sørensen Skoleforstander Gårdmand Ajstrup
Rasmus Nielsen Gårdmand Kjeldborg?
Anders Nielsen Skoleforstander Gårdmand Pedholdt
Søren Jørgensen Fulden
Rasmus Eskesen Henriettegård
Peder Hansen Delegeret1 Lillenor
Øvli Nielsen jun.2 Starup
Michael Christian Asmussen3 Formand Kapellan Beder

1 Gårdmand og tidligere forstander Niels Jensen i Neder Fløjstrup og sognefoged Rasmus Pedersen af Over Fløjstrup valgtes til valgmænd til landstingsvalget i Randers d. 2/3 1854. Sogneforstander Peder Hansen fra Lillenor blev valgt som delegeret til amtsrådsvalget i Aarhus d. 22/3 1854. Sogneforstander Mikkel Christiansen i Beder og Gårdmand og tidligere forstander Niels Jensen i Neder Fløjstrup valgt som valgmænd til at møde i Randers den 20. juni 1855. Forstander Peder Hansen fra Lillenor blev valgt til at møde i Odder til folketingsvalget 14/6 1855. 2. november 1855 blev Niels Jensen af Neder-Fløjstrup og Mikkel Christiansen af Beder valgt til det ekstraordinære valg i Randers, til at udpege to nye landstingsmedlemmer, i stedet for de to, der havde nedlagt deres Mandat.

2 Oprindeligt var Peder Rasmussen i Malling valgt, men han "paa Grund af sit svage Helbred deri forlanger sig fritaget for Sogneforskabsbestillingen". Efter at have suppleret lægeattest, blev han erklæret fritaget. Ved et nyt valg 26. maj 1854 i Beder kro valgtes Øvli Nielsen junior, også kaldet Øvle Nielsen den Yngre, fra Starup, i stedet.

3 Efter valget blev en "M. Asmussen", som ej var blevet valgt, udnævnt til formand. Det viser sig dog at være kapellanen ved Beder præstegård, Michael Christian Asmussen. Han trådte nok til pga. pastor Vilhelm Paludan Müllers fortsatte sygdom. Fra og med mødet 6/9 1855 genindtræder V. Paludan Müller i forstanderskabet i kapellan Asmussens sted, ligesom Müller, ved samme møde, enstemmigt genvælges som formand.

1856-1858

Forstanderskabet skrumpede her fra 10 medlemmer til 9, og der var valg til alle pladser. Grunden til at antallet af medlemmer skrumpede, var at præsten ophørte med at være obligatorisk medlem og denne plads således blev fjernet. Ved første valg 17/12-1855 i Beder kro blev valgt der valgt fire: gårdmand Rasmus Eskesen fra Malling, husmand Anders Pedersen fra Fløjstrup, husmand Niels Sørensen fra Ajstrup og gårdmand Øvli Nielsen junior fra Starup. Ved det næste valg 27/12-1855 i Beder præstegård blev valgt fem: gårdmand Søren Jørgensen fra Fulden, gårdmand Peder Andersen fra Pøel, gårdmand Christen Pedersen fra Neder Fløjstrup, gårdmand Søren Rasmussen fra Beder og gårdmand Frederik Hansen fra Udsigt.

Da Niels Sørensen fra Ajstrup, undslog sig grundet "Legemssvaghed", blev præsten Paludan Müller valgt ved et suppleringsvalg 16/1-1856 i Beder præstegård. Sidstnævnte blev her også valgt til formand.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Rasmus Eskesen Skoleforstander for Pedholt skole Gårdmand Malling
Anders Pedersen Skoleforstander for Beder skole Husmand Fløjstrup
Øvli Nielsen jun. Fattigforstander for Pedholt distrikt Gårdmand Starup
Søren Jørgensen Fattigforstander for Beder distrikt Gårdmand Fulden
Peder Andersen Skoleforstander for Pedholt skole, skolepatron for Malling sogns skoler og delegeret1 Gårdmand Pøel
Christen Pedersen (1809-1860) Skoleforstander for Ajstrup skole Gårdmand Neder Fløjstrup
Søren Rasmussen Skoleforstander for Beder skole Gårdmand Beder
Frederik Hansen Skoleforstander for Ajstrup skole Gårdmand Udsigt
Vilhelm Paludan Müller (1807-1861) 2 Formand, fattigforstander for Ajstrup distrikt og skolepatron for Beder skole Præst Beder

1 Ved et kampvalg 14. marts 1856 i Beder Præstegård, til Amtsrådsvalget i Aarhus 19. marts 1856, blev, med fire stemmer, forstander Peder Andersen valgt over forstander Rasmus Eskesen der fik tre stemmer. Sognefogederne Rasmus Pedersen fra Over Fløjstrup, Peder Andersen fra Pøel og Gårdmand Anders Pedersen fra Malling blev 15. juni 1858 valgt som valgmænd for Beder-Malling Kommune til supplerende landstingsvalg i Randers 29. juni 1858.

2 Den nye kapellan i Beder Præstegård, Nicolai Jannik Friis (1823-1860), var af og til afløser for Sognepræst Paludan Müller.

1859-1861

Der skulle her igen kun være valg til halvdelen af forstanderskabet. Det blev 4. november 1858 ved lodtrækning afgjort, at det blev "den mindre Halvdeel af Sogneforstanderskabets Medlemmmer" der skulle gå af ved nytår og afløses. Det vil sige dem valgt 17. december 1855 ved forrige valg: R. Eskesen, A. Pedersen, Pastor Paludan Müller og Ø. Nielsen jun. Valget blev holdt 20. december 1858 i Beder Kro. Det nyvalgte forstanderskab trådte sammen første gang 28. december 1858 og valgte Michael Treschov (f. 1819 i Nimtofte sogn) som formand.

Dette er det første forstanderskab hvor ingen fra Beder Præstegård er medlem. Det er ukendt hvorfor reglen om at præsten automatisk var medlem, ikke gjaldt - muligvis pg.a. Paludan Müllers skrantende helbred. Kapellan Friis fik nogle stemmer til valget, men ikke nok. Han blev dog efterfølgende blandt de valgte til Beders fattigkasse. Både Friis og Paludan Müller døde under denne valgperiode.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Søren Jørgensen Gårdmand Fulden
Peder Andersen Skolepatron for Malling Sogn, fattigkassebestyrer1 og delegeret2 Gårdmand og sognefoged Pøel
Christen Pedersen (1809-1860)3 Gårdmand Neder Fløjstrup
Søren Rasmussen Gårdmand Beder
Frederik Hansen Gårdmand Udsigt
Rasmus Pedersen Skolepatron for Seldrup Skole og fattigkassebestyrer1 Sognefoged og gårdmand Over Fløjstrup
Jens Nielsen Gårdmand Pedholdt
Michael Treschov (f. 1819) Formand Kontrollør Frederikshøj
Erik Jensen Husmand Malling

1 Valgte til at bestyre fattigkassen i Beder Sogn: Kapellan Friis, gårdejer Mikkel Christiansen og gårdejer Rasmus Pedersen. Valgte til at bestyre fattigkassen i Malling Sogn: gårdejer Niels Jensen i Neder Fløjstrup, gårdejer Peder Andersen i Pøel og skolelærer Mohr i Pedholt.

2 Sognefoged Peder Andersen valgtes til at deltage i marts 1859 valget af amtsrådsmedlemmer i Aarhus

3 Christen Pedersen døde 8. november 1860, det sidste møde han deltog i var 11. august samme år. Først ved Sogneforstanderskabsmødet 4. april 1861 besluttes det at afholde et valg en ny forstander, som skulle vælges af den først beskattede ⅕ af borgerne. 24. april blev gårdmand Mads Rasmussen af Storenor valgt som afløser for afdøde Christen Pedersen. Mads Rasmussen deltager i sit første forstanderskabsmøde 17. maj 1861.

Ved et enkelt møde - 28. december 1859 - beskrives det at Peder Andersen i Pøel er formand, imens Treschov nævnes som skolepatron for Malling Sogn. Da det ved alle andre møder benævnes som værende omvendt, er denne beskrivelse med al sandsynlighed en skrivefejl.

1862-1864

Valget blev afholdt 23. december 1861 i Beder Kro. Her fratrådte de fem der var valgt af den højst beskattede Femtedel af Kommunens beboere. Disse fem var Frederik Hansen, Peder Andersen, Søren Rasmussen, Søren Jørgensen og Mads Rasmussen, sidstnævnte var valgt i 1861 i stedet for afdøde Christen Pedersen. Selvsamme Mads Rasmussen blev dog valgt på ny ved dette valg.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Christen Sørensen Formand (1864)4 Gårdejer Beder Nygård
Erik Jensen Husmand Malling
Jens Nielsen Gårdmand Pedholdt
Jens Nielsen Gårdejer Snovdrup
Mads Rasmussen Skolepatron for Malling Sogn (1863-1864)3 Gårdejer Storenor
Niels Hansen Skolepatron for Beder Sogn Gårdejer Seldrup
Rasmus Nielsen Gårdejer Starup Mark
Rasmus Pedersen Formand (1862-1863)1 og valgmand2 Gårdmand Over Fløjstrup
Michael Treschov (f. 1819)1 Formand (1862)1 og skolepatron for Malling Sogn (1862)3 Kontrollør Frederikshøj

Valgte under valgperioden (jf. 1):

Jens Nielsen (erstatter Michael Treschov i 1862) Gårdejer og sognefoged Malling
Jens Rasmussen (erstatter Rasmus Pedersen i 1863) Formand (1863)1 Gårdejer Beder

1 10. juli 1862 ansøgte Michael Treschov amtsrådet om at blive fritaget for at være formand og sogneforstander. I referatet angives dog ingen årsag for denne ansøgning. På mødet 9. oktober 1862 blev det meldt, at amtsrådet havde godkendt ansøgningen. De angiver Treschovs embedsforretninger, som grund til hans tilladelse til at fratræde. Suppleringsvalget blev afholdt 28. oktober i Beder Kro. Valgt blev gårdejer Jens Nielsen i Malling. På et efterfølgende møde samme dag, blev sogneforstander Rasmus Pedersen valgt som ny formand. Men allerede 26. November samme år meddelte amtsrådet, at den nye formand Rasmus Pedersen også nu blev "fritaget for længere at være Sogneforstander". Valget til nyt medlem i stedet for Rasmus Pedersen blev holdt 8. januar 1863 i Beder Kro. Gårdejer Jens Rasmussen i Beder blev valgt. Samme Jens Rasmussen blev samme dag valgt som ny formand i et kampvalg mod Jens Nielsen af Malling.

2 På et valgmøde 30. juli 1862 i Beder Kro, blev Rasmus Pedersen i Over Fløjstrup, Mikkel Christiansen i Beder og Niels Jensen i Neder Fløjstrup valgt som valgmænd, til at deltage i valget af et landstingsmedlem 9. August 1862 i Randers. Førstnævnte var daværende sogneforstander, imens de to andre var tidligere sogneforstandere. På et valgmøde 1. juni 1863 hos gårdmand og sogneforstander Mads Rasmussen i Storenor, blev Anders Pedersen i Malling, Anders Sørensen i Fløjstrup og Pastor Harald Paludan i Beder valgt som valgmænd for Beder-Malling kommune til at deltage i Landstingsvalget i Randers 20. juni 1863.

3 Efter Michael Treschov forlod Sogneforstanderskabet, blev Mads Rasmussen valgt til at overtage hans post som skolepatron for Malling Sogns Skoler.

4 På et møde 16. December 1863 blev Christen Sørensen valgt som formand for det følgende år.

1865-186?

Valget var til "den mindre Halvdel af" sogneforstanderskabet og blev afholdt 21. December 1864. De følgende fire udgik af forstanderskabet: Jens Nielsen i Pedholt, Erik Jensen i Malling, Jens Nielsen i Malling og Jens Rasmussen i Beder. Valgt blev Gårdejer Niels Sørensen i Over Fløjstrup, gårdejer Jens Christensen i Krekjær og gårdejer Søren Laursen i Synnedrup. Om det sidste medlem var der stemmelighed imellem Hans Jensen i Neder Fløistrup og Niels Jensen i Pøel, "men ved Lodtrækning blev sidstnævnte valgt til at være Sogneforstander". Den 29. december blev selvsamme Niels Jensen i Pøel valgt som formand.

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Christen Sørensen Gårdejer Beder Nygård
Jens Christensen Gårdejer Krekjær
Jens Nielsen Gårdejer Snogdrup
Mads Rasmussen Gårdejer Storenor
Niels Hansen Gårdejer Seldrup
Niels Jensen Formand Gårdejer og købmand Pøel
Niels Sørensen Gårdejer Over Fløjstrup
Rasmus Nielsen Gårdejer Starup Mark
Søren Laursen Gårdejer Synnedrup

186?**-186?

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted

Sognerådsmedlemmer

Kristian Nikolaj Kristiansen (1857–1909) gårdejer i Beder. Sognerådsformand for Beder-Malling sogneråd 1887-1892. Var derudover sognefoged 1883-1898 og folketingsmedlem 1898-1906. Ukendt fotograf, Beder-Malling Egnsarkiv.

1913-1917

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Moesgaard Nielsen Formand Overlærer på Malling Skole
Jacob Hansen (1869-1948) Gårdejer Fløjstrup
N. K. Rasmussen Beder
Erik Danielsen (1861-1937) Elmose
Ole P. Jensen Malling
Søren Sørensen Skrædder Fulden
Andreas Petersen Fulden
Jakob Sørensen Pøel
Math Andersen Kæmner
P. Lunn Malling

1917-1921

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Moesgaard Nielsen (død 1919) Formand (til 1919) Overlærer på Malling Skole
Søren Sørensen Skrædder Fulden
P. Lunn Malling
Jacob Hansen (1869-1948) Formand (fra 1919) Gårdejer og sognefoged Fløjstrup
Erik Danielsen Elmose
Ole P. Jensen Malling
Jacob Sørensen Pøel
N. K. Rasmussen Beder
Andreas Petersen Fulden

Ved suppleringsvalg 22/9-1920 vælges Jens Anton Jensen (Starup) og Husmand Jensen Jensen (Lillenor).

1921-1925

Jacob Hansen (1869-1948) gårdejer i Ndr. Fløjstrup. Portræt i anledning af valget til formand for Beder-Malling Sogneråd 1919. Var formand til 1925. Var derudover sognefoged i Mallings østre distrikt 1915-1935. Fotograf: Otzen, Beder-Malling Egnsarkiv.
Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Jacob Hansen (1869-1948) Formand Gårdejer og sognefoged Fløjstrup
Ole Peter Jensen Næstformand
Rasmus Jeppesen Over Fløjstrup
Jens Anton Jensen (1880-1935) Gårdejer Starup
S. P. Pedersen Malling
Alfred Jacobsen Elmose
Jens Kjeldsen Malling
Jens P. Birkeskov Malling
Jens Jensen Lillenor

1925-1929

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Jens Anton Jensen (1880-1935) Formand Gårdejer Starup
Ole Peter Jensen Næstformand
S. P. Pedersen Karetmager Malling
Vilhelm Lindby Skovfoged Fløjstrup
Karl Mortensen Pedholt
Alfred Jacobsen Kjeldsen Malling
N. K. Rasmussen Beder
Niels Peter Mikkelsen

1929-1933

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Ole Peter Jensen Formand
N. K. Rasmussen Beder
S. P. Skov Malling
Chr. Mikkelsen Fisker Storenor
Anton Larsen Beder
Danius Danielsen Gårdejer Ajstrup
Hans P. Hansen Næstformand Malling
Vilhelm Lindby Skovfoged Fløjstrup
Carl Mortensen Pedholt

Marinus Nielsen (Fulden) indtrådt som suppleant per 2/1 1932.

1933-1937

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Hans P. Hansen Formand Malling
N. K. Rasmussen Næstformand Beder
Danius Danielsen Gårdejer Ajstrup
Anton Larsen Beder
S. P. Skov Malling
Aage Nielsen Fulden
E. Anton Pedersen (f. 1886) Gårdejer og sognefoged Ndr. Fløjstrup
Chr. Mikkelsen Fisker Storenor
Chr. Jensen Skrædder O. Fløjstrup

1937-1943

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
E. Anton Pedersen (f. 1886) Formand Gårdejer og sognefoged Ndr. Fløjstrup
N. K. Rasmussen Næstformand Beder
Rasmus Peter Nielsen Gartner Malling
Alfred S. P. Elmose (1890-1968) Gårdejer Starup
Harry Nielsen
Chr. Jensen Skrædder O. Fløjstrup
Aage Nielsen Fulden
Jens Andersen Fløjstrup
S. P. Skov Malling

1943-1946

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
E. Anton Pedersen (f. 1886) Formand Gårdejer og sognefoged Ndr. Fløjstrup
Helge Kjeldsen Næstformand Sygekassebestyrer
Alfred S. P. Elmose (1890-1968) Gårdejer og sognefoged Starup
Rasmus Peter Nielsen Gartner Malling
Jens Andersen Fløjstrup
Harry Nielsen Ajstrup
Niels Thomsen Storenor
Karl Øvlisen Seldrup
Anton Marius Nielsen (1902-1965) Statshusmand Beder

1946-1950

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Alfred S. P. Elmose (1890-1968) Formand Sognefoged Starup
Helge Kjeldsen Næstformand Sygekassebestyrer
Søren Jacobsen
N. A. Sørensen Murermester
Harry Nielsen Ajstrup
Karl Mortensen
Inga Møller Revisor
Frands Frandsen (1902-1970) Bolsmand og pantefoged Malling
Niels Thomsen Storenor

Deltagere i sognerådsmøderne var endvidere sognekommunens tilknyttede ingeniør, K. Lindhardtsen, og kæmner, Rosalie Andersen.

1950-1954

Niels Klougart, medlem af Beder-Malling sogneråd 1950-54, var forstander for Beder Gartnerskole 1913-55, forstander for Beder Ungdomsskole 1913-32 og formand for Det Jydske Haveselskab 1940-49. Han ses her i haven ved Beder Gartnerskole. Fotograf: Åge Fredslund Andersen, Beder-Malling Egnsarkiv.
Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Alfred S. P. Elmose (1890-1968) Formand Sognefoged
N. Anker Sørensen Murermester
Harry Nielsen Ajstrup
Harald Nielsen
Harald Holgersen (1899-1979) Næstformand Ostegrosserer og direktør på Korskilde mejeri
Niels Thomsen Storenor
Søren Jacobsen
Søren Pedersen Møller
Niels Klougart (1885-1958) Forstander på Beder Gartnerskole
Frands Frandsen (1902-1970) Bolsmand og pantefoged Malling

1954-1958

De ni medlemmer af Sognerådet 1954-1956 samt den tilknyttede hhv. kommuneingeniør, K. Lindhardtsen, og kæmner, Rosalie Andersen. Øverst fra venstre: Carlo Therkildsen, Helge Kjeldsen, Evald Frandsen, Knud Elmose, K. Lindhardtsen og Søren Pedersen. Nederst fra venstre: Niels Thomsen, Magda Schmidt Jensen, formand Harald Holgersen, Rosalie Andersen og Frands Frandsen. Billedet er taget 1954-1956, nok omkring tiltrædelsen 1954. Fotograf: Skabelund, Beder-Malling Egnsarkiv. NB. Billedet findes også på arkiv.dk, hvor det er dateret til 1959. Denne datering skyldes nok, at sognerådene 1954-1958 og 1958-1962 var næsten identiske. Tilstedeværelsen af Niels Thomsen og Evald Frandsen på billedet gør imidlertid denne datering ukorrekt. Billedet må i stedet være taget i løbet af de to år, 1954-1956, hvor Evald Frandsen var medlem.
Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Harald Holgersen (1899-1979) Formand Ostegrosserer og direktør på Korskilde mejeri
Helge Kjeldsen Næstformand Sygekassebestyrer
Frands Frandsen Bolsmand og pantefoged Malling
Søren Pedersen Møller
Magda Schmidt Jensen Husholdningslærer
Karlo Terkildsen
Knud Elmose Gårdejer
Niels Thomsen Storenor
Evald Frandsen1

1 Da Evald Frandsen fraflyttede i 1956, indtrådte revisor Inga Møller i stedet.

Deltagere i sognerådsmøderne var endvidere sognekommunens tilknyttede ingeniør, K. Lindhardtsen, og kæmner, Rosalie Andersen.

1958-1962

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Harald Holgersen (1899-1979) Formand Ostegrosserer og direktør på Korskilde mejeri
Helge Kjeldsen Næstformand Sygekassebestyrer
Frands Frandsen (1902-1970) Bolsmand
Karlo Therkildsen1
Inga Møller Revisor
Magda Schmidt Jensen Husholdningslærer
Søren Pedersen Møller
Erik Klougart (1916-1991) Skoleforstander
Knud Elmose Gårdejer

1 I 1960 udtrådte Karlo Therkildsen efter eget ønske. I stedet indtrådte gårdejer Henry Hansen.

Deltagere i sognerådsmøderne var endvidere sognekommunens tilknyttede ingeniør, K. Lindhardtsen, og kæmner, Karl Møller.

1962-1966

Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Hans Kjærsgaard Frandsen (1905-1981) Formand Ejendomsmægler
Arne Eriksen Møller
Henry Hansen Gårdejer
Søren Jensen Vognmand
Jens V. Sørensen Næstformand Direktør
Elvin Hansen (1916-1991) Kørelærer og vognmand Malling
Anton Hasle Laursen Gårdejer
Hans Jakobsen Gårdejer
Jens Arbjerg Pedersen (1931-2009) Lærer ved Malling Landbrugsskole

Deltagere i sognerådsmøderne var endvidere sognekommunens tilknyttede ingeniør, K. Lindhardtsen, og kæmner, Karl Møller.

1966-1970

Jens Arbjerg Pedersen (6.2.1931 - 16.8.2009), medlem af Beder-Malling Sogneråd 1962-70. Efter sognerådet kom ind under Aarhus Kommune, fortsatte han som medlem af Århus Byråd 1970-1998 for Socialdemokratiet og var endvidere rådmand for magistratens 3. afdeling 1971-1993. Da han var i Beder-Malling Sogneråd, var han med til at oprette Malling Børnehave. Det er netop denne børnehaves børn der har lavet modellen af rådhuset i anledning af, at han var blevet rådmand i 1971. Arbjerg Pedersen havde også været lærer ved Malling Landbrugsskole 1958-1971. Fotograf: Preben Hupfeld (Aarhus Stiftstidende) 6.11.1971, Beder-Malling Egnsarkiv.
Navn Udvalgspost Beskæftigelse Hjemsted
Hans Kjærsgaard Frandsen (1905-1981) Formand Ejendomsmægler
Elvin Hansen (1916-1991) Kørelærer og vognmand Malling
Sven Rasmussen
Tage Anker
Jens Arbjerg Pedersen (1931-2009)3 Næstformand Lærer ved Malling Landbrugsskole
Søren Jensen (død 1967)1 Vognmand
Anton Hasle Laursen Gårdejer
Inge Andersen
Jens V. Sørensen2 Direktør

1 I 1967 afgik Søren Jensen ved døden. I stedet indtrådte Richard Mortensen

2 I 1966 udtrådte Jens V. Sørensen efter eget ønske. I stedet indtrådte Martha Birkeholm.

3 Efter Beder-Malling ophørte som selvstændig sognekommune i 1970 og kom ind under Aarhus kommune, fortsatte Jens Arbjerg Pedersen i Aarhus byråd 1970-1998, hvor han 1971-1993 var rådmand.

Deltagere i sognerådsmøderne var endvidere sognekommunens tilknyttede ingeniør, K. Lindhardtsen, og kæmner, Karl Møller.

Beder-Malling Sogneråd på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Beder-Malling Sogneråd

Litteratur og kilder