Møllevangs Allé

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Strømøgade)
Indlæser kort...

Møllevangs Allé (tidl. Strømøgade) er en allégade med et langt forløb fra Viborgvej i det vestlige Aarhus til Hasle Ringvej i nord.

Møllevangs Allé var tidligt udset til at være en større diagonal hovedåre der kunne forbinde den daværende rundkørsel ved Viborgvej og Vestre Ringgade med den senere Ydre Ringgade, som nu er Hasle Ringvej (oprindeligt tiltænkt som udvidelse af Højvang Allé, der senere blev nedlagt) og dermed skabe forbindelse til Randersvej.

Strækningen der udgør Møllevangs Allé er udvidet af flere omgange, og bærer præg af en vejbredde der varierer fra den sydligste del til den nordligste. To veje der tidligere krydsede det område, hvorpå Møllevangs Allé-strækningen blev planlagt måtte nedlægges. Det drejede sig om dele af P.M. Møllers Vej og lidt længere nordpå var det Artillerivej der blev nedlagt.

Tanken med et større vejanlæg imellem Viborgvej og den Ydre Ringgade ved Stockholmsgade stammede fra en i 1919 afholdt byplankonkurrence om udviklingen af byens yderdistrikter nord for åen. Vejen der blev til Møllevangs Allé blev også oprindelig godkendt som en del af den dispositionsplan, der blev udarbejdet ved samme byplankonkurrence. Vejen blev dengang forudset til en bredde på 30m, og denne bredde blev gennem en lang årrække respekteret ved tilrettelægningen af de tilstødende arealers udnyttelse.

Ved udstykningen af Vilhelmsmindes jorder i 1920-21 blev de første 300m af, den senere navngivne, Møllevangs Allé mellem Brendstrupvej og Katrinebjergvej købt og sikret til senere vejudvidelse. For udstykningsarealerne fra Dybkjær (matr. 69a og 115), og fra gartner Grønbæks areal (matr. 69b), blev der direkte i approbationsbetingelserne fastsat vilkår for først en udbygning til 19m gade og dernæst den senere udvidelse til 30m.[1]

Møllevangs Allé blev navngivet i maj 1933, efter at stadsingeniør Rambøll overfor Aarhus Byråd foreslog at omdøbe Strømøgade og dennes forlængelse over Dybkjær Mark nord for Brendstrupvej til Møllevangs Allé. Forslaget blev tiltrådt af Udvalget for Byens Udvidelse og Bebyggelse og senere af Aarhus Byråd.

På de af kommunen ejede arealer mellem Viborgvej og Katrinebjergvej lod Aarhus Byråd i tidsrummet 1945-50 Møllevangs Allé anlægge mellem Fuglebakkevej og Katrinebjergvej i 15m bredde med 7,5m brede grønne rabatter på hver side. I 1946 anlagdes en strækning af Møllevangs Allé fra Fuglebakkevej 220m mod syd, men kun i halv bredde med 5,5m kørebane og et brudt flisefortov langs Møllevangsskolens vestside, hen til skolens sydlige indgang. Syd for den anlagte smalle strækning af Møllevangs Allé var vejarealer i starten af 1960'erne endnu ikke anlagt.

Nye sidegader til Møllevangs Allé på strækningen mellem Brendstrupvej og Trøjborgvej fik i 1930 navnene: Nordøgade, Færøgade, Sandøgade, Østerøgade, Vaagøgade og Strømøgade.

Kolonihaverne ved Møllevangs Allé nedlægges

Kolonihaverne ved Møllevangs Allé blev opsagt pr. 1. november 1946, idet der på opsigelsestidspunktet var stærk udsigt til et større grundsalg, der måtte forventes hurtig at kræve arealet stillet til disposition. Grundsalget gik dog langsomt, og det forventedes i stedet at arealerne først ville blive indtaget tidligst i efteråret 1947, hvorved der opstod en mulighed for at haveejerne kunne bibeholde haverne hen over sommeren 1947.[2]

Diagonalvej-udvidelse til rundkørslen ved Viborgvej droppes

Fra Stadsingeniørens Kontor i Aarhus lød i 1950, at Møllevangs Allé som diagonalvej til aflastning af trafikken for de eksisterende hovedveje slet ikke var nødvendig. Det forventedes, at det regulære hovedvejsnet ville være dimensioneret stort nok til at klare al gennemkørende og lokal trafik mange år frem i tiden. Såfremt der skulle vise sig at opstå en situation, hvor hovedvejsnettet var belastet, vurderedes det at være hensigtsmæssigt at lede trafikken hen ad den Ydre Ringgade og ikke ind gennem det til den tid helt udbyggede område mellem de to ringgader. Det anbefaledes derfor helt at opgive anlægget af strækningen mellem Møllevangs Allé og rundkørslen ved Viborgvej.[3] Det var ikke blot færdselssikkerheden ved en hovedtrafikåre i et villa- og beboelseskvarter, der var et emne, da den definitive opgivelse af videreførelsen af Møllevangs Allé blev diskuteret. Også med placeringen af et gymnasium eller en større pladskrævende institution på området mellem Vestre Ringgade og Fuglesangs Allé var udsigten til at bevare muligheden for at koble Møllevangs Allé på rundkørslen ved Viborgvej stort set uladsiggørligt.[4]

Møllevangs Allé fra Katrinebjergvej og Brendstrupvej

Grundlaget for etableringen af Møllevangs Allé på strækningen mellem Katrinebjergvej og Brendstrupvej opstod efter den private udstykning af matr. nr 103 og 113 af Aarhus Købstads Markjorder. Vejen blev således benyttet som almindelig privat boligvej og lå i slutningen af 1950'erne hen som jord- og slaggevej. Aarhus Kommune bidrog en overgang til vedligeholdelsen af vejen, fordi trambusserne benyttede vejen, men det gjorde ikke vejen til offentlig vej. I matriklen var vejen udlagt med en bredde 30 meter, men i 1950'erne var vejen kun benyttet som jord-og slagge vej i ca. 10 meters bredde. I april 1951 ønskede en del grundejere på denne strækning vejstykket reguleret og istandsat. Aarhus Kommune udarbejdede et overslag for arbejdet, men arbejdet blev ikke udført, da kun under halvdelen af grundejerne bakkede op om kommunens overslag. I 1956 besluttedes det fra kommunens side at blokere vejen for lastvognskørsel på anmodning fra grundejerne.[5]

Adresser og Ejendomme

Se også

Møllevangs Allé på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Møllevangs Allé

Litteratur og kilder

  • Aarhus by´s gader og veje Tillæg nr. 2.
  • Aarhus Stiftstidende. Fra Aarhus Byraad. Nyt Gadenavne. 11-04-1930.
  • Aarhus Stiftstidende. Nyt Gadenavn. 17-05-1933.
  • Brev til Magistratens 2. afdeling. Stadsingeniørens. j. nr. 2783. 14-12-1960.

Henvisninger

  1. Brev fra afdelingsingeniør Erling H. Petersen. j. nr. 590-1950. 06-06-1950.
  2. Brev fra Stadsingeniøren til Udvalget for Byens Udvidelse og Bebyggelse. j. nr. 376-47. 10-04-1947.
  3. Brev fra Stadsingeniøren til Udvalget for Byens Udvidelse og Bebyggelse. j. nr. 590-1950. 03-06-1950.
  4. Brev fra Stadsingeniøren til Udvalget for Byens Udvidelse og Bebyggelse. j. nr. 590-1950. 11-09-1950.
  5. Brev "Vedr. Møllevangs Allé (Katrinebjergvej - Brendstrupvej)". Stadsing.1611. II PJ/BB. 29-01-1958.