Dybkjær

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Den hvide hovedbygning ved gården Dybkjær øverst. 1946-69 Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kgl. Bibliotek.

Dybkjær (el. Dybkjærgaard) var en gård i det nordlige Aarhus beliggende nær den vestligste ende af Brendstrupvej. Gårdens hovedhus er bevaret på en lille og smal grund på Farsundsvej 9B, mens resten af gårdens jorder blev udmatrikuleret til beboelse op igennem 1900-tallet.

Dybkjærs baggrundshistorie

Dybkjær gennemgik i løbet af dens levetid mange ejerskift.

Gården var ejet af "Gamle Hestehandler Hansen" i sidste halvdel af 1800-tallet. Ligeledes var gården ejet af proprietær Iver Johan Mohr i slutningen af 1800-tallet.

Omkring år 1900 ejedes gården af sagfører Leitner, som solgte den videre til proprietær A. Nielsen. Nielsen ejede på et tidspunkt flere gårde i omegnen, herunder gården Vestereng og en del af Neder-Brendstrup.

Proprietær Nielsen afhændede gården til proprietær Elmer. I 1920 videresolgte Proprietær J.N. Kløve gården til proprietær Chr. Buchtrup på Saralyst. Gården endte derefter i hænderne på Aarhuus Privatbank, hvorefter den igennem et uofficielt konsortium blev solgt videre til tømrer Perregaard og søn med henblik på at udstykke gårdens jorder.

Udstykningsplaner

Ingeniør Haxen udarbejdede for Perregaard og søn en vej- og kloakplan for ca. 25 tdr. land, hvorpå der i krigs- og efterkrigsårene var opstået ulovlig bebyggelse. Med den nye plan skulle der ryddes ud i kvarteret, og skabes forhold, der kunne danne grundlag for et helt nyt arbejderkvarter. Mange af de tidligere markhuse var af meget beskeden karakter, og de nye ejere så sig nødsaget til at nedlægge beboelserne og lade beboerne rykke ud. Dette kunne ske mod tilbagebetaling af de i tidens løb indbetalte beløb til husejerne, og fordi der ikke var skrevet skøde på ejendommene. Aarhuus Privatbank erklærede sig villig til at dække omkostningerne forbundet til nedlæggelsen af de ulovlige opførte bygninger.

Byrådet godkendte udstykningsplanen den 4. december 1924.

Til gården hørte et halvt hundrede tdr. land langs Brendstrupvej vestpå til bygrænsen.

Indenrigsministeriet godkendte i 1941 kommunens køb af 14,2 ha jord af Dybkjær til udvidelse af den projekterede eksercerplads på Vestereng.

Litteratur og kilder

  • Aarhus Stiftstidende. Selvbyggeriet ved Dybkjær. 16-01-1936.
  • Aarhus Stiftstidende. Stort Boligbyggeri paa Dybkjærs Jorder. 22-06-1936.
  • Aarhus Stiftstidende. Fra Aarhus Stift. "Gamle Hestehandler Hansen". 22-06-1897.
  • Aarhus Stiftstidende. Dybkjær paa Aarhus Mark. 26-06-1896.
  • Aarhus Stiftstidende. Ejendomssalg i Aarhus. 24-11-1920.
  • Aarhus Byråds journalsager, Aarhusarkivet.dk, https://storage.googleapis.com/openaws-webonly/000168372_c.pdf
  • Aarhus Byrådsforhandlinger. Mødet den 17. april 1941. J. Nr. 62-1941.