Poul Martin Møllers Vej
Poul Martin Møllers Vej ligger i den indre by. Vejen ligger mellem Paludan-Müllers Vej og Vestre Ringgade, og indgår i navnegruppen af danske forfattere i kvarteret nord for Botanisk Have.
Poul Martin Møllers Vej blev navngivet i 1920 efter forfatteren og filosoffen Poul Martin Møller (1794-1838). Han var født i Uldum ved Vejle. Efter teologisk embedseksamen 1816 var han skibspræst på en rejse til Kina 1819-1821. Sidenhen i 1826 lektor i filosofi i Christiania (Oslo) og fra 1828 professor sammesteds. 1831-1838 professor i filosofi ved Københavns Universitet. Under kinarejsen skrev han en parodi på tidens yndede sognebeskrivelser, Statistisk Skildring af Lægdsgaarden i Ølsebymagle. Den aldrig fuldførte roman En dansk Students Eventyr (1824) er et hovedværk i dansk litteratur og er med sin friskhed og realisme forud for sin tid. Han oversatte tillige dele af Odysséen.
Poul Martin Møllers Vej ligger gemt mellem Vestervangs boligblokke, og de store villaer og almene boligbyggeri ud mod Paludan-Müllers Vej. Mest karakteristisk for gaden er de fire længer af okkerfarvede rækkehuse, nr. 1-95. De er opført 1925-26 af kommunen.
Nr. 29. Svømmepigen Eva Arndts barndomshjem
Eva Arndt-Riise boede en overgang på Poul Martin Møllers Vej nr. 29, sammen med sin mor Andrea Serafine Arndt og de tre brødre Frank, Waldemar og Georg. I 1938 efter at hun ved EM i London havde vundet guld i 4x100m crawl blev den kun 18-årige svømmepige modtaget af store menneskemængder til hyldest i Aarhus' gader.
Sådan beskrives hendes tur hjem til Poul Martin Møllers Vej i Aarhus Stiftstidende den 17-08-1938:
Saa kørte vi til Poul Martin Møllers Vej. Ved Enden af den højtliggende Gade saa Illuminationen ud som en stjernebelyst Mælkevej. Bilen kørte ganske stille. Den ene Haand efter den anden raktes ind gennem de nedtrukne Ruder med et Da' og Tillykke, Eva. Det var en helt ny Tone i dagens Fest. Eva var kommet hjem i sin Gade..
Poul Martin Møllers Vej på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Aarhus Stiftstidende. Evas Gades Fest for Eva. 17-08-1938.
- Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018