Eva Johanne Arndt-Riise (1919-1993)

Fra AarhusWiki
Eva Arndt-Riise
Eva Arndt, foto Fredslund Andersen, 1938.jpg
Eva Arndt hyldes ved Domkirkepladsen i maj 1938 efter europamesterskab i 4x100 meter crawl. Fotograf Aage Fredslund Andersen, Aarhus Stadsarkiv.

Personlige detaljer
Navn Eva Arndt-Riise Nationalitet Dansk Født 27.11.1919 Død 18.06.1993 Ægtefælle(r) Boris Holger Riise Erhverv Svømmer


Eva Arndt Riise var en aarhusiansk, professionel svømmer. Født 27. november 1919 i Aarhus - død 18. juni 1993.

Aarhus svømmer sig på verdenskortet med byens første europamester

Trods silende regn er aarhusianerne i maj 1938 mødt op for at hylde byens første europamester nogensinde, og politiet anslår, at der står omkring 10.000 mennesker langs ruten ad Strøget og foran RådhusetDomkirkepladsen. Aarhus har ganske enkelt aldrig oplevet noget lignende, men byen har heller aldrig fostret en europamester tidligere!

En perfekt start

Ved europamesterskaberne i svømning i august 1938, der foregår i Empire Pool i London, vinder de danske svømmepiger guld i 4x100 meter crawl med den 19-årige AGF'er Eva Arndt på holdet. Da Eva Arndt svømmer første tur i finalen og giver Danmark en perfekt start ved at skifte som den første af alle, viser hun, at udtagelsen trods en del kritik er berettiget. Udover Eva Arndt består det danske hold af Gunvor Kraft, Birthe Ove-Petersen og Danmarks bedste svømmer, Ragnhild Hveger – "Den gyldne Torpedo", der svømmer guldet hjem på sidste tur i overbevisende stil i tiden 4.31.6 minutter foran Holland i 4.39.5. For lige at understrege de danske pigers styrke vinder Ragnhild Hveger senere samme aften europamesterskabet i 400 meter crawl i tiden 5.09 med Eva Arndt på fjerdepladsen i 5.38. Nogle uger senere sætter holdet verdensrekord.

Danmark bliver europamesterskabernes bedste nation på kvindesiden, og triumferne i Empire Pool i London er så overvældende, at de får en af de danske (aarhusianske) svømmeledere til – en anelse euforisk – at udbryde: "Vi kan stille et andethold i Danmark, der kan slå Hollands EM-hold, og et klubhold fra AGF, der svømmer hurtigere end Storbritanniens udvalgte hold!".

AGF-kvartetten Eva Arndt, Kirsten Busch-Sørensen, Else Thomsen og Fritze Nathansen satte i april 1939 verdensrekord i 4x100 meter crawl i Aarhus Svømmehals 25 meter lange bassin og ved den lejlighed endnu en gang har understreget dansk svømnings imponerende bredde i disse år.

Dansk mester som 15-årig

Første gang danskerne hører om Eva Arndt er helt tilbage i 1934, hvor hun som 15-årig stiller op for AIA ved de danske mesterskaber og først vinder 100 meter crawl og siden fører sit klubhold til mesterskabet i 4x100 meter crawl. Senere samme år deltager hun på det danske hold, der vinder det nordiske mesterskab i 4x100 meter crawl.

Eva Arndts karriere strækker sig over 17 år og er en af de mest imponerende i dansk svømning. Hendes resultater får stor betydning for aarhusiansk svømning, der i disse år frembringer verdensstjerner som Fritze Nathansen, Kirsten Busch-Sørensen og Else Thomsen.

På toppen ti år senere ved OL i London

Ragnhild Hveger, G. Kraft og Eva Arndt på startskamlen ved et svømmestævne i Aarhus Svømmehal i 1938.

Ti år efter triumfen i London har Eva Arndt stadig høj international klasse. Da Danmark erobrer sølvmedaljerne i 4x100 meter crawl ved De Olympiske Lege i London i 1948, er de tre øvrige europamestre fra 1938 skiftet ud, men Eva Arndt svømmer stadig første tur for Danmark, nu hedder hun blot Eva Arndt Riise.

Legenes aarhusianske højdepunkt indtræffer fredag den 6. august, da de danske svømmepiger svømmer finale i 4x100 meter crawl i Empire Pool i London. Det danske hold, der hører til blandt de absolutte favoritter, består af Karen Margrethe Harup og Greta Andersen samt de to AGF'ere Eva Arndt Riise og Fritze Nathansen. Danmark lægger ud med europamesteren fra 1938, Eva Arndt Riise, der igen svømmer en perfekt første tur og afleverer Danmark på førstepladsen, da hun skifter med Karen Margrethe Harup.

Det stærkeste danske kort, Greta Andersen, svømmer tredje tur, og da Fritze Nathansen hopper i vandet til den sidste tur, ligger danskerne til guld, men selv om Fritze Nathansen svømmer helt op til sit bedste i tiden 1.06.1 – den næstbedste danske tid, kun overgået af Greta Andersens 1.05.9 – kan hun ikke forhindre amerikaneren Ann Curtis i at gå forbi i tiden 1.04.8 – den hurtigste 100 meter ved hele OL-stævnet – og sikre guld til USA, mens Danmark må tage til takke med sølvmedaljerne foran Holland, der svømmer næsten to sekunder langsommere end de danske piger.

Eva Arndt afsluttede med succes sin imponerende svømmekarriere i 1951, da hun var med til at vinde DM-guld i 4x100 crawl for Sparta København. Hun var i løbet af krigsårene flyttet fra Aarhus til København med sin mand Boris Holger Riise og parrets to drenge Bjørn og Vagn, sidstnævnte som i øvrigt var en talentfuld fodboldspiller med 4 ungdomslandskampe på CV’et. Eva Arndt døde i 1993 i Gjesing på Djursland.

Litteratur og kilder

  • Første version af artikel er skrevet af Peter Kjeldsen, forfatter og lokalhistoriker
  • "Paa Udkik", Århus Stiftstidende, 16.07.1936
  • "Else Jacobsen træner Eva Arndt", Århus Stiftstidende, 24.04.1936
  • "Eva Arndt skurer sig til sine Kræfter", Århus Stiftstidende, 18.08.1935
  • "AIAs Klubmesterskaber i Svømning", Århus Stiftstidende, 25.08.1933