Sønder Årslev Kirke

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Silkeborgvej og Sønder Årslev Kirke.
Fotograf: Ib Nicolajsen, 2018.

Sønder Årslev Kirke er bygget på en bakketop centralt i landsbyen, Årslev. Det oprindelige, romanske kor og skib af rå og kløvet granit opførtes efter alt at dømme i slutningen af 1100-tallet, hvor stenkirken sandsynligvis erstattede en tidligere trækirke. I senmiddelalderen foretoges en betydelig udvidelse i munkesten af både kirkens længde og højde, hvilken fuldstændig ændrede dens form, men på kirkens nordside kan man stadig se spor af den første, romanske kirkes mure. I forbindelse med udvidelsen udskiftedes kirkens oprindelige, flade træloft med krydshvælv. Det var formentlig også omkring denne tid, kirken fik sit våbenhus og sit første tårn, et såkaldt styltetårn. Dette erstattedes i 1882-83 af kirkens nuværende tårn, der opførtes ved murermester Robdrup efter tegning af Vilhelm Puck.

Sønder Årslev Kirke har gennem sine historie været i mange forskellige ejeres hænder. I katolsk tid var kirken inkorporeret i det såkaldte Sønder Årslev præbende, der hørte under Aarhus Domkapitel, og var et af domkapitles ældste. I 1686 afstod kongen kirken til Otte Bielke (1650-1711) til Kjærbygård, som i 1691 gav den videre til proviantforvalter Christen Wegerslev (1650-1723). Denne solgte i 1693 kirken til Hans Lundgaard, der var sognepræst i Hasle. Herfra nedarvedes kirken til Lundgaards datter og svigersøn, Bertel Mygind, der i 1711 solgte den videre til amtmanden, Jørgen Grabow. Dennes enke, Lucie Hedevig Lewetzau til Urup, afhændede i 1731 kirken til Sønder Årslev Sogns præst, Knud Andersen Toustrup. Den gik herefter videre til Toustrups nevø, Anders Pedersen Toustrup, der solgte den til grev Christian Friis (1691-1763) på auktion i 1758. Kirken fulgte herefter grevskabet Frijsenborg i tyve år, indtil den i 1818 overgik til Thøger Lassen Althalt til Lyngbygård. Ved auktionen over Althalts dødsbo i 1826 købte prokuratoren, Jørgen Nielsen (1789-1853), kirken og gav samme år skødet til hartkornsbesidderne i Sønder Årslev Sogn. I 1912 overgik kirken til selveje.

I kirken står stadig den oprindelige, romanske døbefont i granit, som formodes skabt samtidig med kirkens opførelse. Prædikestolen er fra starten af 1600-tallet og formodentlig udarbejdet af Morten Snedker fra Skovby, der også har lavet en del træarbejde til andre kirker i Aarhus og omegn. Kirkens altertavle er fra 1875 og skænket af Andreas Severin Weis (1815-1889), der ejede Aarhus Mølle og Årslev Skovgård.

Se også

Sønder Årslev Kirke på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Sønder Årslev Kirke

Litteratur og kilder