Puls Festival (2007)

Fra AarhusWiki
Arkivet efter PULS Festival er i dag afleveret til Aarhus Stadsarkiv. Det indeholder blandt andet mødereferater, ansøgninger fra musikere, plakater og meget mere. Foto: Maja Hedegaard Christensen, 2022, Aarhus Stadsarkiv.

Endagsfestivalen PULS løb af stablen lørdag 12. maj 2007.

Det storslåede arrangement blev startet på initiativ fra multikunstner og kulturel iværksætter Christian Dietrichsen. Han mente, at byens musiksteder burde gå sammen og lave en stor, fælles begivenhed. Det var der flere fra det aarhusianske musikmiljø, der var enige i, bl.a. Ejner Dam, Hanne Staahlnacke, Helle Ryslinge, Lars Hansen, Lars Sloth og Rasmus Telling, som sammen med andre fra det aarhusianske musikmiljø stiftede foreningen PULS. Foreningen PULS repræsenterer det samlede aarhusianske musikmiljø. Foreningen PULS var en selvejende almennyttig forening, der blev stiftet 18. august 2006 med det primære formål at arrangere PULS Festival. Den bestod af over 37 spillesteder, arrangørforeninger, musiksammenslutninger og organisationer. PULS Festivalen skulle blive foreningens første arrangement, der gik ud på at samle hele byens musikmiljø i en event.

Alternativt presseevent

PULS inviterede byens medier og journalister til et pressemøde 6. november 2006 for at få skabt opmærksomhed på den kommende begivenhed. Det skulle dog vise sig at blive et alternativt pressemøde. De fremmødte skribenter blev ført op i en hestevogn, der blev trukket af omkring 15 mennesker. De trak hestevognen med skribenterne rundt i byen fra Lille Torv til Magasin og ned til venstre ad Skt. Clemens Stræde over Bispetorv ned til sTUDENTERHUS åRHUS ved Toldboden. Der blev hele turen spillet musik for skribenterne. Formålet med det alternative pressemøde var at give en smagsprøve på, hvordan byens gader og stræder ville blive præget af levende musik – både alle tænkelige og utænkelige steder i gadebilledet. Presseeventet skabte også røre og en masse PR om den kommende, spændende PULS Festival. Pressebegivenheden viste også, at folkene bag festivalen ikke var bange for at tænke ud af boksen.

Over 250 koncerter

Arrangementet bestod af over 250 koncerter, nok omkring 270 koncerter, af Aarhusbaseret bands og solister. Der blev spillet overalt i Aarhus fra kl. 10 om formiddagen til kl. 02 om natten. Musikken blev spillet på omkring 50 spillesteder - både kendte og ukendte steder i Aarhus. Publikum kunne opleve diverse kunstnere og bands, blandt andet i Musikhuset, på Fatter Eskil, på Kvindemuseet (i dag: KØN - Gender Museum Denmark), på parkeringspladsen ved Bazar Vest, på en pram på Aarhus Å, på hustage og i gader og stræder. Der var liv og musik alle steder, da PULS Festival spillede op for fuld musik i Aarhus.

Kunstnerne og spillestederne var blevet offentliggjort hver for sig, men altså hvor og hvornår kunsterne spillede blev holdt hemmeligt. Arrangørerne ville have folk til at være opsøgende og nysgerrige, så de kom til at opleve musik, de ikke var bekendt med på forhånd. Overraskelserne spillede en stor rolle hos arrangørerne, da de også havde planlagt ”surprise-koncerter” rundt i byen. For at kunne spille på festivaldagen, havde bands og solister skullet ansøge og sende demobånd ind. Alle musikere skulle have en tilknytning til Aarhus. Musikken spændte bredt, hvor blandt andet singer/songwriter Annika Aakjær, reggaebandet BliGlad, hiphoporkestret Flødeklinikken og metalbandet Insidiöus Törment spillede. Det bød altså på alt fra den rendyrkede undergrund til etablerede og kendte navne som Steffen Brandt, Poul Krebs, Marie Frank, U$O, Mek Pek og Per Chr. Frost.

En gratis og succesfuld musikfestival

Missionen med PULS Festival var at skabe opmærksomhed omkring det fede aarhusianske musikmiljø. Arrangørerne havde en forhåbning om at bringe musikmiljøet tættere sammen og derved styrke og inspirere til fremtidige samarbejdskonstellationer omkring musikken i Aarhus. Hele arrangementet var gratis, hvilket skyldtes sponsorer som Danske Bank, Vestas, LaserTryk.dk, Jyllands-Posten, Aarhus Kommune, Aarhus Amt og mange flere, men ikke mindst også de mange ildsjæle og musikere, der arbejdede gratis. De gjorde det sammen muligt at afholde den store begivenhed. Arrangørerne regnede med, at endagsfestivalens omkostninger ville blive omkring 1. mio. kr. Det var et stort arbejde at få stablet arrangementet på benene, og derfor var der også flere udvalg i Foreningen PULS, der hver især stod for et bestemt område, så festivalen kunne blive en succes.

Og det blev den. Efter PULS Festival var der snak om, at endagsfestivalen skulle gentages, men det blev aldrig til noget. Så derfor står PULS Festival tilbage som en unik endagsbegivenhed, der bragte Aarhus sammen om musikken i 2007.

Litteratur og kilder:

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Se arkivalier omhandlende Puls Festival