Magdalene Mølle

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Magdalene Mølle var en mølle der lå på hjørnet af P.P. Ørums Gade og Skanderborgvej.

Magdalene Mølle i 1905

Magdalene Mølle blev opført i 1847 af Andreas Severin Weis, der i forvejen ejede Aarhus Mølle. Forarbejdet til opførelsen af en mølle på dette sted i Viby, påbegyndte dog allerede i 1843, da Vibys Sogneforstanderskab den 8. november drøftede et forslag fra borger og bødkermester Poul Bærentzen om bevilling til en vejrmølles bygning og anlæg på Viby Mark. Frygten for at få en konkurrent bevirkede, at daværende ejer af Aarhus vandmølle, Madam Kirstine Guldager, indsendte en ansøgning til kongen om at få lov til at anlægge en ny mølle. Bevillingen blev vedtaget, og forberedelserne til at opføre en vejrmølle igangsattes, men da madam Guldager afhændede Aarhus Mølle i 1946, blev det i stedet hendes efterfølger Andreas Severin Weis, der stod for opførelsen af den nye mølle.

Møllen blev opkaldt efter hans datter, Marie Magdalene Weis. Weis solgte møllen i 1869 til møller Andersen, der senere afhændede den til tømmerhandler Harald Jørgensen. Ved siden af møllen lå en rugbrødsfabrik ved navn Magdalene Brød.

Møllen blev revet ned i 1911 og fabrikken flyttede til Kongsvang. I dag ligger Marselisborg Hospital på den tidligere møllegrund.

Magdalene Mølle på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=149649

Litteratur og kilder