Kliché

Fra AarhusWiki

Kliché var en aarhusiansk rockgruppe, der blev dannet i 1977.

Gruppen bestod af Lars H.U.G. (sang, guitar), Johnny Voss (bas, sang), Jens Valo (keyboards – senere udskiftet med Nils Torp) og Anders Brill (trommer). Desuden var Steffen Brandt og Hilmer Hassig kortvarigt med.

Bandet opstod efter et møde mellem Lars Haagensen (Lars H.U.G.) og Johannes Møller (Johnny Voss) på Det Jyske Kunstakademi i Mejlgade. De delte sammen en interesse for tidens nye musik, som David Bowie, Roxy Music, Brian Eno og Devo. Da Lars H.U.G.'s gamle ven, Jens Danielsen (Jens Valo), også flyttede til Aarhus, dannede de tre bandet Kliché og skiftede de borgerlige navne ud med kunstnernavnene. Den seks år ældre trommeslager, Anders Brill Gilberg, blev også en del af gruppen.

De debuterede på scenen den 5. maj 1978 på spillestedet Vestergade 58. Den 14. juli 1978 spillede de på Aarhus Musikteater, der holdt til i Østergades Hotel, sammen med to andre tidlige punkbands fra byen, The Lost Kids og Slim. Sidstnævntes optræden inkluderede, ifølge en reklame på dagen i Aarhus Stiftstidende, også et stripshow.

Den 9. og 10. november samme år blev der afholdt en punkfestival på Huset. Festivalen skulle senere indtræde i historien, da den resulterede i den legendariske udgivelse, Pære Punk, som udkom året efter i april. Med på pladen havde Kliché en tidlig udgave af hittet Militskvinder samt nummeret Farvel.

I 1980 udkom debutpladen Supertanker, der i dag står som en af de store klassikere i dansk rock. Den dukker jævnligt op på lister over de bedste danske plader og blev i 2006 optaget i den danske kulturkanon.

Oven på pladens store succes forlod Jens Valo bandet. På den efterfølgende turné blev han erstattet af en lokal musiker fra bandet Tauros. Hans navn var Steffen Brandt, og han forlod bandet efter turnéen for i stedet at danne bandet TV-2. Han blev erstattet af Nils Torp.

Efter en længere periode med turné begyndte bandet at arbejde med plade nummer to. Den blev indspillet i foråret 1982 på Svinkløv Badehotel, der var blevet lejet til bandet af pladeselskabet Medley. Under indspilningen fik de hjælp fra guitaristen Hilmer Hassig, der dengang spillede i bandet Scatterbrain, og som senere blev landskendt i bandet Love Shop. Indspilningerne resulterede i pladen Okay Okay Boys, der udkom i 1982.

Efter udgivelsen gik bandet langsomt fra hinanden. Først efter en længere pause, hvor Lars H.U.G. udsendte sit soloalbum City Slang i 1984, og resten af bandets medlemmer gik sammen under navnet Voss/Torp/Brill og udsendte pladen Dobbelt plus, ligeledes i 1984.

Kliché gik endeligt i opløsning i 1985.

Kilder og litteratur