Århus Musikteater

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Sneakers koncert i Århus Musikteater. Fotograf Lars Kristian Olesen, 1981, Aarhus Stadsarkiv.

Århus Musikteater var en scene for musik og teater i Østergade i Aarhus. Lokalerne lå i det gamle Østergades Hotel, der havde haft til huse i Østergade 12 frem til sin lukning i 1975.

Her fik det plads i hotellets store sal, der havde været gennem en måneds istandsættelse. Selve initiativet til Århus Musikteater kom fra kulturforeningen KULFOR (Den Kulturelle Forening ved Aarhus Universitet) under ledelse af Christian Christensen, der også var en lokal pladebutiksejer.

Salen var indrettet med balkon langs begge sider og holdt i farver som bourgogne, hvid og guld. På bagscenen var der slået ekstra hul i muren ud til gården, så det var muligt at få større ting ind på scenen til både de planlagte teaterforestillinger og koncerter.

Opstart og koncept

Århus Musikteater åbnede i 1977 i forbindelse med dette års Aarhus Festuge. I spidsen for åbningen af musikteatret stod Christian Christensen, men stedet skulle ledes af Leif Mønsted. De gav den fuld gas med åbningsforestillingerne, hvor Clausen & Petersens Crazy Varieté og danse- og cirkusorkestret Sunshine Band optrådte.

Godt et halvt år efter åbningen af musikteatret åbnede den såkaldte Teatercaféen i et lokale nedenunder. Teatercaféen var en vinkelsal med plads til 200 publikummer og indrettet med runde caféborde. Stedet blev indviet med dansk-svensk jazz af Søren Christensen og Lars Erstrand-kvintetten en sommeraften i juni 1978.

I folkemunde fortsatte lokalerne med at hedde Østergades Hotel som en samlet betegnelse, selvom hotellet reelt var lukket.

Det var ikke kun jazz, der blev præsenteret på Århus Musikteater og i Teatercaféen. Spillestederne gav også plads til en eksperimenterende og mangfoldig musikscene, hvor flere upcoming bands fik chancen.

Samlingssted for punk og new wave

Århus Musikteater blev hurtigt et særligt samlingssted for byens punk og new wave-miljøer, og bands som Warm Guns og Kliché var at finde på plakaten. Det var dog ikke kun lokale bands, der fyrede den af – også store navne som Sort Sol og Simple Minds, med Lost Kids som support, gav koncert på musikteatrets scene.

I en anmeldelse af en koncert med Kliché, Slim og Lost Kids i 1978 proklamerede en journalist fra undergrundsbladet DB 110: "Århus er blevet invaderet af punk-bølgen; efter mange år med folk og jazz er det nu endelig blevet muligt at gå til koncert og høre noget musik, som er virkelig spændende og energisk, musik som appellerer til både hoved og røv!"

Udover punk og new wave nåede Teatercaféen også at præsentere danske artister som Shu-Bi-Dua, Anne Linnet, Benny Andersen og Povl Dissing før det i 1981 måtte dreje nøglen om.

Diskotek og danseundervisning

Ved dekret af 26. januar 1982 tog Skifteretten i Aarhus boet tilhørende Århus Musikteater under konkursbehandling. Århus Musikteater var altså færdig på adressen, og allerede den 3. juni 1982 åbnede en ny virksomhed i lokalerne. Det var Birdie DiscoNightclub, som nu indrettede stedet med glam og glans til Aarhus' diskere.

Det var dog ikke kun i Birdie DiscoNightclubs sene åbningstider, der blev danset i Østergade 12, men også i formiddags- og eftermiddagstimerne. Her blev der nemlig udbudt danseundervisning for et ældre klientel, der ikke følte sig hjemme på diskotekerne, men som var for meget i "hopla" til at foretrække de helt gamle hopsa-danse. Af samme grund blev det kaldt et Hopla-diskotek.

Allerede den 20. maj 1983 åbnede endnu et nyt dansested med navnet La Fayette Nightclub på adressen, hvor Tommy Seebach og bandet Keep Smiling spillede på åbningsaftenen.

Se også

Århus Musikteater på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Se arkivalier om Århus Musikteater på AarhusArkivet

Litteratur og kilder