Jens Mogens Christian Larsen (1844-1927)
Jens Mogens Christian Larsen (født den 6. april 1844 i Odense, død den 12. juli 1927 i Aarhus) var kunstsmed og vægtfabrikant samt medlem af Aarhus Byråd fra den 5. januar 1894 til den 31. december 1898 for partiet Højre. Ridder af Dannebrog.
Forældre: tømrer Jens Jacob Larsen og hustru Anne Sophie Lindegaard. Gift den 6. marts 1879 med Julie Frederikke Liisberg, født den 1. november 1862 i Aarhus, datter af grovsmed Peder Jensen Liisberg og hustru Anna Nielsen.
Opvækst og ungdom
Larsen måtte fra sit sjette år arbejde med på at skaffe føden i hjemmet. Han kom i lære 1858 som klejnsmed i Odense og blev svend 1862. I sine unge dage tilbragte han ikke mindre end otte år på rejse til fods, i Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig og England. I Paris arbejdede han i tre år. Han lærte meget på disse rejser til gavn for sit fag.
Karriere
I 1869 tog han borgerskab i København, men allerede i 1870 kom han til Aarhus som formand hos fabrikant H.P. Jensen. I 1872 etablerede han sig og virkede til sin død 1927 som kunstsmed og vægtfabrikant.
Telefonen i Aarhus
Han var en betydelig håndværker, der udførte en række store arbejder. Det var således ham, der anlagde telefonen i Aarhus og i Kalundborg. Selskabet Aarhus Telefonselskab A/S grundlagde Larsen i samarbejde med E. Springborg. Selv havde han privat telefonforbindelse fra Søndergade til Vestergade, før telefonselskabet blev oprettet. Det var også ham, der lavede jernstativet til det ny domkirkespir.
Landsudstillingen
Han tog præmier hjem i forbindelse med flere udstillinger og var en af initiativtagerne til Landsudstillingen 1909, som han gjorde et stort arbejde for. Mange har betragtet ham som udstillingens egentlige ophavsmand.
Larsens andre poster
Larsen havde i høj grad sine medborgeres tillid og fik sæde i særdeles mange bestyrelser, udvalg og kommissioner. Blandt hans mange tillidshverv kan nævnes:
- Oldermand i Århus Smedelav (æresmedlem)
- Formand for Centralforeningen af Smedemestre i Jylland
- Formand for Århus Skipperlav
- Formand for Århus Grundejerforening
- Formand for Århus Håndværkerforening 1894-07 (æresmedlem)
- Medlem af Næringskommissionen
- Medlem af Ligningskommissionen
- Medlem af bestyrelsen for Aarhus Teknisk Skole 1894-1908
- Medlem af Fællesrepræsentationen for dansk Industri og Håndværk.
Politik
Larsen var herudover medlem af byrådet i perioden 1894-98, hvor han repræsenterede håndværket på en udmærket måde samtidig med, at han også tog sig en del af f.eks. skolesager. Larsen var en af håndværkets ledere i Aarhus, og han var en populær og afholdt mand, der var kendt for sit lyse smil og gode humør. »Kunstsmeden«, »Kunstigsmeden« eller »Den evig glade kunstsmed« kaldte man ham. I sine sidste år passede han en lotterikollektion »med fez på hovedet og i selskab med sine gravhunde« i en fribolig, som Håndværkerforeningen havde overladt ham.
Medlem af eller byens repræsentant i ...
- Vandværket 1894-99
- Udvalget for bygninger og inventariesager 1894-99
- Forskønnelsesudvalget 1894-99
- Legatudvalget 1897-99, herudover taksationsmand 1894-1925
Jens Mogens Christian Larsen på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
Se arkivalier omhandlende Jens Mogens Christian Larsen i AarhusArkivet |
Litteratur og Kilder
- Ole Degn og Vagn Dybdal (red.): Borgere i byens råd. Medlemmer af Århus bys borgerrepræsentation og byråd 1838-1968. Universitetsforlaget i Aarhus 1968.
- Første version af artiklen er efter aftale overført fra web-opslagsværket "Borgere i byens råd", som Byrådssekretariatet tidligere publicerede på kommunens hjemmeside.
- Aarhus Borgere 1915-1920, hæfte IV. Udgiver: M. A. Caprani's Fotografiske Atelier, Aarhus.