Hendrik Pontoppidans Gade

Fra AarhusWiki

Hendrik Pontoppidans Gade er en gade, som ligger på Frederiksbjerg. Gaden er en fortsættelse af Marselisborg Allé og slutter nu ved Marselis Boulevard.

Før tunnelen under Strandvejen kom til i 1979, fortsatte gaden ind bag Kildegården. Navngivet i 1903 efter den danske købmand, finansmand, generalkonsul og godsejer Hendrik Pontoppidan (1814-1901). Han var født i Ræhr ved Thisted. Efter handelsuddannelse i udlandet etablerede han sig som købmand i Hamborg i 1841. Han blev dansk generalkonsul i Hamborg i 1851. Han købte godset Constantinsborg vest for Aarhus i 1867, som han udviklede til en mønsterejendom. Pontoppidan var medlem af Det Danske Hedeselskab lige fra starten i 1866. Senere var han med til at stifte Foreningen af jydske Landboforeninger, Det Jydske Haveselskab og Foreningen for Danmarks Fjerkræavl. I Skanseparken står en bronzebuste af Hendrik Pontoppidan sammenstillet med en draperet genius og med front mod gaden, der er opkaldt efter ham. Genopstillet i Skanseparken i 1949 efter en oprindelig placering på Sct. Olufs Kirkegård i 1903. Den er udført i et samarbejde mellem billedhuggerne Vilhelm Bissen og Rasmus Andersen.

Adresser på Hendrik Pontoppidans Gade

Hendrik Pontoppidans Gade på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Hendrik Pontoppidans Gade

Kilder og Litteratur

  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018