Hendrik Pontoppidan (1814-1901)

Fra AarhusWiki
Statue af Hendrik Pontoppidan ved Skt. Olufs Kirkegård. I dag findes statuen i Skanseparken. Forlaget Ed. F. Ph. & Co., ca. 1905.

Generalkonsul og godsejer Hendrik Pontoppidan, født 1814 i Ræhr ved Thisted - død 1901 i Hamborg.

Udlært ved handel i København, England og Tyskland og etablerede sig som købmand i Hamborg i 1841.

Samtidigt med handlen i udlandet var han kommisær for Nationalbanken, og blev i 1851 udnævnt til generalkonsul i Hamborg.

Han var medstifter af Dansk-Skandinavisk Forening, samtidigt med at han støttede forskellige danske handels-, industrielle- og landøkonomiske foretagender; som eksempelvis Det Danske Hedeselskab. Han var også initiativtager til flere jyske banker - her i blandt Aarhuus Privatbank.

I 1867 køber Pontoppidan Constantinsborg ved Brabrand Sø. Pontoppidan gør meget for at modernisere godset, med nye og tidssvarende bygninger og drift.

Døde i Hamborg i 1901, men blev begravet på Ormslev Kirkegård, tæt ved Constantinsborg.

I 1903 blev en statue af Hendrik Pontoppidan opført ved den nedlagte Skt. Olufs Kirkegård. Prins Christian og prinsesse Alexandrine (senere Christian X og dronning Alexandrine) overværede afsløringen af statuen. I 1949 blev den gamle kirkegård omlagt og statuen blev flyttet til sin nuværende placering i Skanseparken, hvor den har front mod Hendrik Pontoppidans Gade.

Litteratur & kilder

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Se arkivalier omhandlende Hendrik Pontoppidan på AarhusArkivet


  • Friluftskunst i Århus, Poul Harris, Fonden til Bevarelse af Friluftskunst og Mindesmærker i Århus, 1983.