Dronning Margrethes Vej 8

Fra AarhusWiki
Th. villa Riisbo, Dronning Margrethes Vej 8. Tv. villa Tamina, Dronning Margrethes Vej 10-12. Fotograf Thomas Pedersen, august 1982. Den Gamle By.
Indlæser kort...

Dronning Margrethes Vej 8 er en adresse på Dronning Margrethes Vej i bydelen Trøjborg.

På adressen ligger ejendommen Villa Riisbo (tidligere benævnt Marielyst, Marialyst og Marienlyst), der er en toetagers gulstensbungalow. Villaen blev opført omkring 1890 for bogtrykker Sophus Backhausen.

Villakolonien på Dronning Margrethes Vej

Villa Riisbo blev opført som en del af en lille villakoloni, der voksede frem på Dronning Margrethes vej omkring 1890. Det var en del af Trøjborgkvarterets første bebyggelse, dengang borgerskabets drømme om et bedre liv i grønnere omgivelser fik dem til at søge udenfor den daværende bygrænse i en ny og foretrukken boligtype: villaen.

Villaerne beliggende på Dronning Margrethes vej er opført med inspiration fra den italienske landbolig og palazzo-arkitektur og omfatter udover villa Riisbo også villa Tårnborg på Dronning Margrethes Vej 6, villa Tamina på Dronning Margrethes Vej 10-12, villa Pax på Dronning Margrethes Vej 14 og tidligere også den nu nedrevne villa Trøjborg på Dronning Margrethes Vej 4.

SAVE-registrering

I 2012 blev villa Riisbo SAVE-registreret af Aarhus Kommune, som vurderede bygningen til at have en middel bevaringsmæssig værdi på 5.

Se også=

Dronning Margrethes Vej 8 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Dronning Margrethes Vej 8

Kilder og litteratur

  • Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
  • Jansen, Chr. R. 1977. ”Tilbage til naturen og i skjul bag ligusterhækken. Villaer og parcelhuse.” i Hus og Hjem i Århus 1890-1940, red. Vagn Dybdahl. Aarhus: Universitetsforlaget Aarhus.
  • Kulturarvstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB): https://www.kulturarv.dk/fbb/index.htm.