Dronning Margrethes Vej

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...


Dronning Margrethes Vej omkr. 1915

Dronning Margrethes Vej er en vej, som ligger på Trøjborg. Vejen går fra Trøjborgvej og frem til Nordre Ringgade/Grenåvej.

Vejen er opkaldt i 1904 efter Nordens dronning Margrethe I (1353-1412). Hun var datter af Valdemar Atterdag. Gennem ægteskab og politisk snilde lykkedes det for Margrethe foruden at være 'fuldmægtig frue og husbonde og Danmarks riges formynder; at komme i besiddelse af Norge og Sverige og få det stadsfæstet gennem kalmarunionen i 1397.

I Aarhus afgjorde hun i 1395 en strid mellem byens borgere og bispen om bymarkens grænser derved, at hun 'red skellet ind'. Hun afgjorde, hvor stor bymarken skulle være til 'almues behov, til deres fæ og svin'. Dette areal er siden blevet til Riis Skov, langs hvilken Dronning Margrethes Vej løber i dag. Vejen var en del af Vejen til Grenaa eller Grenaa Landevej. Byrådet vedtog i 1903 at kalde landevejsgaden for Grenaavej frem til Vejlby sogneskel. Året efter blev navnet ændret til Dronning Margrethes Vej. I 1939 kom det nordligste vejstykke fra Nordre Ringgade til Vejlby sogneskel igen til at hedde Grenåvej.

Ejendomme

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Merete Ipsen og overført fra Århus Leksikon
  • Læs mere om Margrethe I på Wikipedia
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018