Dronning Margrethes Vej 14

Fra AarhusWiki
Villa Pax, Dronning Margrethes Vej 14. Fotograf Poul Pedersen, august 1982. Den Gamle By.
Indlæser kort...

Villaejendom på Dronning Margrethes Vej.

Villa Pax

Villa Pax (tidligere: Flora) er en italiensk inspireret rødstensbungalow beliggende på Trøjborg på adressen Dronning Margrethes Vej 14. Villaen blev opført i 1886 af konsul Wulf.

Billedhuggeren Elias Rasmussen Ølsgaard (1873-1964), der blandt andet har lavet skulpturen af de to hunde, som står ved stien, der fører fra Dronning Margrethes Vej og ned mod Riis Skov, boede og arbejdede i villaen i mange år, hvor han havde indrettet sit atelier.

Villakolonien på Dronning Margrethes Vej

Villa Pax blev opført som en del af en lille villakoloni, der voksede frem på Dronning Margrethes vej omkring 1890. Det var en del af Trøjborgkvarterets første bebyggelse, dengang borgerskabets drømme om et bedre liv i grønnere omgivelser fik dem til at søge udenfor den daværende bygrænse i en ny og foretrukken boligtype: villaen.

Villaerne beliggende på Dronning Margrethes vej er opført med inspiration fra den italienske landbolig og palazzo-arkitektur og omfatter udover villa Pax også villa Tårnborg på Dronning Margrethes Vej 6, villa Riisbo på Dronning Margrethes Vej 8, villa Tamina på Dronning Margrethes Vej 10-12 og tidligere også den nu nedrevne villa Trøjborg på Dronning Margrethes Vej 4.

SAVE-registrering

I 2012 blev villa Pax SAVE-registreret af Aarhus Kommune, som vurderede bygningen til at have en middelhøj bevaringsmæssig værdi på 4.

Dronning Margrethes Vej 14 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Dronning Margrethes Vej 14

Se også

Kilder

  • Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
  • Jansen, Chr. R. 1977. ”Tilbage til naturen og i skjul bag ligusterhækken. Villaer og parcelhuse.” i Hus og Hjem i Århus 1890-1940, red. Vagn Dybdahl. Aarhus: Universitetsforlaget Aarhus.
  • Kulturarvstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB): https://www.kulturarv.dk/fbb/index.htm.