Dronning Margrethes Vej 6

Fra AarhusWiki
Villa Tårnborg, Dronning Margrethes vej 6. Foto: Poul Pedersen, august 1982. Den Gamle By.
Indlæser kort...

Villaejendom på Dronning Margrethes Vej.

Villa Tårnborg

Villa Tårnborg er en 1 1/2-etages gulstensvilla beliggende på Trøjborg på adressen Dronning Margrethes Vej 6. Villaen blev opført af Dyhn i 1891 for ingeniør og jernstøber J.J. Christensen.

Da villa Tårnborg i sin tid blev opført, adskilte bygningen sig fra mange af de andre villaer i kvarteret og Aarhus generelt. Som navnet måske antyder, blev villaen oprindelig opført med et højt rundt tårn med en kuppel på toppen, som var indrettet til et lille observatorium. Tårnmotivet var et meget karakteristisk arkitekturelement for perioden, og selvom det ikke dominerede villabyggeriet i Aarhus, vil det kunne findes i mange danske byer. Men tårnet, der gav villaen sit navn, blev senere revet ned og erstattet med et firkantet trappetårn.

Villakolonien på Dronning Margrethes Vej

Villa Tårnborg blev opført som en del af en lille villakoloni, der voksede frem på Dronning Margrethes vej omkring 1890. Det var en del af Trøjborgkvarterets første bebyggelse, dengang borgerskabets drømme om et bedre liv i grønnere omgivelser fik dem til at søge udenfor den daværende bygrænse i en ny og foretrukken boligtype: villaen.

Villaerne beliggende på Dronning Margrethes Vej er opført med inspiration fra den italienske landbolig og palazzo-arkitektur og omfatter udover villa Tårnborg også villa Riisbo på Dronning Margrethes Vej 8, villa Tamina på Dronning Margrethes Vej 10-12, villa Pax på Dronning Margrethes Vej 14 og tidligere også den nu nedrevne villa Trøjborg på Dronning Margrethes Vej 4.

SAVE-registrering

I 2012 blev villa Tårnborg SAVE-registreret af Aarhus Kommune, som vurderede bygningen til at have en middel bevaringsmæssig værdi på 5.

Dronning Margrethes Vej 6 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Dronning Margrethes Vej 6

Se også

Kilder

  • Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
  • Jansen, Chr. R. 1977. ”Tilbage til naturen og i skjul bag ligusterhækken. Villaer og parcelhuse.” i Hus og Hjem i Århus 1890-1940, red. Vagn Dybdahl. Aarhus: Universitetsforlaget Aarhus.
  • Kulturarvstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB): https://www.kulturarv.dk/fbb/index.htm.