Christiansgade 2
Christiansgades arkitektur faldt fint i tråd med det royale ophav. En af de første bygninger var den smukke Christiansgades Pige-Borgerskole, i dag Folkeoplysningens Hus, som ligger på hjørnet af Christiansgade og Vester Allé.
Tidligere havde pigerne haft undervisning i lokaler på hjørnet af Møllestien og Vestergade, men et stigende elevtal og krav om bedre faciliteter fik i 1898 byrådet til at udskrive en arkitektkonkurrence for en nye skole.
Skolen er tegnet af arkitekt Carl Harild, og den afslører tydeligt Harilds inspiration fra hans tidligere chef Hack Kampmanns gennembrudsværk, Landsarkivet i Viborg. Specielt de detaljerede og smukt udformede enkeltheder i træ og sten giver en tydelig fornemmelse af dette.
Skolen og overlærerboligen stod færdig til at modtage elever og lærer i 1900. Her var plads til hele 15 normalklasser og noget så moderne som en gymnastiksal. Først i 1952 fik drengene adgang til skolen, hvorefter skolen blev omdøbt til Christiansgades Skole.
Der gik omkring 500-600 elever på skolen, men i takt med at udflytning fra midtbyen til forstæderne tog til i løbet af 1950erne og 1960erne, kom elevtallet under pres. I 1962 var der blot et par hundrede elever tilbage, og byrådet besluttede derfor at lukke Christiansgades skole.
Eleverne blev flyttet ud på den nyopførte Frydenlundskolen, og de smukke bygninger blev solgt til Aarhus Handelsskole.
Ejendommen har historisk været underlagt en hjemfaldsklausul.
Se også
- Bygninger og adresser på Christiansgade.
Christiansgade 2 på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|