Busgaden

Fra AarhusWiki


Busgaden er den folkelige benævnelse af strækningen fra Østergade forbi Magasins bygning til Vestergade.

Det officielle gadenavn Busgaden er strækningen fra Østergade til Åboulevarden og var busgadens første etape. Her er der busstoppesteder ved Busgadehuset på Telefontorvet. Det efterfølgende vejstykke til Vestergade, busgadens anden etape, har fået navnet Emil Vetts Passage.

Tegningerne til en overdækket busgade mellem Frederiksgade og Telefonsmøgen blev i 1969 udarbejdet af Stadsarkitektens kontor i samarbejde med Stadsingeniørens Kontor.

Gaden blev indviet 6. november 1971 ved en højtidelighed, der blev overværet af flere tusinde borgere. Borgmester Orla Hyllested klippede den røde snor, politiorkestret spillede og politibetjente var udklædt i gamle politiuniformer.


Indvielsen fandt i øvrigt sted samme dato, som byens sporvognene kørte deres sidste ordinære tur, og byen var ved at få sine gågader.

I Busgaden må der kun køre bybusser og taxier.

Ejendomme nedrives

I forbindelse med anlæggelse af Busgaden skrev Jyllands-Posten i 1969:[1]

En snes ejendomme rives ned på stribe i Århus centrum for at give plads for den nye busgade. Nedrivningen begynder om 15 dage i Østergade ud for Asylgade, fortsætter igennem det gamle city-kvarter mellem Søndergade og Frederiksgade og slutter med fjernelsen af en serie huse i den nederste del af Frederiksgades østlige side. Ved Fiskergade stopper den storstilede aktion.
Denne artikel er kun påbegyndt 
- du kan hjælpe med at gøre den bedre med flere oplysninger.


AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=busgade

Kilder

Noter

  1. Jyllands-Posten 7. januar 1969