Allan Johnny Glob (1950-2008)
Allan Johnny Glob - eller blot Allan Glob - (født i 1950, død i 2008) var en aarhusiansk kunstner og forfatter.
Allan Glob var med til at oprette Husets Bogcafé i Aarhus i 1973 og var i 1975 blandt stifterne af Århus Kunstavis, senere Jysk Kunstavis.
Han modtog flere udmærkelser, bl.a. i 1998, hvor han fik Aarhus Kommunes kunstnerstipendiat for sit virke inden for kunsten.
Alfabet Å
Allan Glob var kunstneren bag en skulptur med det særegne navn Alfabet Å - så i lyset - så i kilden og havde oprindeligt vist også tilføjelsen - så i rummet - fortæl historien, der i en årrække stod midt i Aarhus Å ud for Mølleparken, nær Vester Allé.
Skulpturen var et stykke vandkunst, der forestillede en seks meter høj lygtepæl af træ med et gammeldags lampearmatur og en stor, skinnende pære i højglanspoleret kobber. I stedet for at lyse, dryppede pæren langsomt med vand ned i åen. Allan Glob beskrev værket med følende ord:
- "Jeg har forsøgt at beskrive, besvare og anvende forskellige former for kildemateriale. Her er anvendt vand, lys, rum og historie. Vand og lys bruger en vis tid for at nå frem til os gennem mangeartede rum og er dermed bærer af historie."
Senere tilføjede Glob, at skulpturen også symboliserede oplysning til borger og samfund. I den forbindelse udtalte han også: "Jeg prøver med skulpturen at beskrive lys ved vand. De dråber, der kommer fra lampen, får lyset til at reflektere."
Skulpturen var et af hovedværkerne på en kultur- og kunstfestival i Hammel i 1996, og det var meningen, at den skulle opføres permanent i byen. Planen løb dog ud i sandet, efter skulpturen blev beskadiget ved nedtagningen efter festivalen, og den endte hjemme i Allan Globs værksted. I sensommeren 1997 blev den til gengæld købt af Aarhus Kommune, hvorefter den blev repareret at Glob og sat op i Aarhus Festuge samme år. Kunstværket blev indviet på sin nye plads den 1. september 1997 af rådmand Flemming Knudsen.
Ved indvielsen deltog digter Peter Laugesen, der læste sit digt Livstiden op, og han havde til lejligheden skrevet en lille tilføjelse til digtet, der lød:
- Lygtepæl! Lygtepæl!
Du gir lys i dråber
til min sorte sjæl.
Skulpturen skulle ikke kun stå der i festugen, men blive på sin plads så længe den kunne modstå vind, vejr og strøm. Det var dog aldrig meningen, at den skulle stå der for evigt. "En vandskulptur skal ikke nødvendigvis kunne holde i 100 år. På et tidspunkt forgår den. Og sådan skal det være. Den skal udtrykke den tid, vi lever i her og nu," forklarede Allan Glob, kort efter skulpturen var kommet på plads i Aarhus Å.
I februar 2005 kunne det berettes i Aarhus Stiftstidende, at Alfabet Å var blevet meget forfalden, og skulpturen gik på dette tidspunkt tilsyneladende sin sidste levetid i møde. I hvert fald ser den ud til at være forsvundet fra gadebilledet umiddelbart derefter.
Litteratur og kilder
- AarhusArkivet om Allan Glob, https://www.aarhusarkivet.dk/people/122391
- Magasinprogrammet "Focus" 1997, interview med Allan Glob om hans skulptur i åen (06:40-12:49), https://www.aarhusarkivet.dk/records/000316164
- Aarhus Stiftstidende, 1997.08.18
- Aarhus Stiftstidende, 1997.09.02
- Aarhus Stiftstidende, 1997.09.04
- Aarhus Stiftstidende, 1997.10.07
- Aarhus Stiftstidende, 2005.02.24