Alfabet Å - så i lyset - så i kilden

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Alfabet Å - så i lyset - så i kilden var en skulptur, der stod midt i Aarhus Å ud for Mølleparken, nær Vester Allé fra 1997 og til ca. 2005.

Skulptur med det særegne navn Alfabet Å - så i lyset - så i kilden havde oprindeligt vist også tilføjelsen - så i rummet - fortæl historien var udført at kunstneren Allan Glob.

Skulpturen var et stykke vandkunst, der forestillede en seks meter høj lygtepæl af træ med et gammeldags lampearmatur og en stor, skinnende pære i højglanspoleret kobber. I stedet for at lyse, dryppede pæren langsomt med vand ned i åen. Allan Glob beskrev værket med følende ord:

"Jeg har forsøgt at beskrive, besvare og anvende forskellige former for kildemateriale. Her er anvendt vand, lys, rum og historie. Vand og lys bruger en vis tid for at nå frem til os gennem mangeartede rum og er dermed bærer af historie."

Senere tilføjede Glob, at skulpturen også symboliserede oplysning til borger og samfund. I den forbindelse udtalte han også: "Jeg prøver med skulpturen at beskrive lys ved vand. De dråber, der kommer fra lampen, får lyset til at reflektere."

Skulpturen var et af hovedværkerne på en kultur- og kunstfestival i Hammel i 1996, og det var meningen, at du skulle opføres permanent i byen. Planen løb dog ud i sandet, efter skulpturen blev beskadiget ved nedtagningen efter festivalen, og den endte hjemme i Allan Globs værksted. I sensommeren 1997 blev den til gengæld købt af Aarhus Kommune, hvorefter den blev repareret at Glob og sat op i Aarhus Festuge samme år. Kunstværket blev indviet på sin nye plads 1. september 1997 af rådmand Flemming Knudsen.

Ved indvielsen deltog digter Peter Laugesen, der læste sit digt Livstiden op, og havde til lejligheden skrevet en lille tilføjelse til digtet, der lød:

Lygtepæl! Lygtepæl!
Du gir lys i dråber
til min sorte sjæl.

Skulpturen skulle ikke kun stå der i festugen, men blive på sin plads så længe den kunne modstå vind, vejr og strøm. Det var dog aldrig meningen, at den skulle stå der for evigt. "En vandskulptur skal ikke nødvendigvis kunne holde i 100 år. På et tidspunkt forgår den. Og sådan skal det være. Den skal udtrykke den tid, vi lever i her og nu," forklarede Allan Glob kort efter, skulpturen var kommet på plads i Aarhus Å.

I februar 2005 kunne det berettes i Aarhus Stiftstidende, at Alfabet Å var blevet meget forfalden, og skulpturen gik på dette tidspunkt tilsyneladende sin sidste levetid i møde. I hvert fald ser den ud til at være forsvundet fra gadebilledet umiddelbart derefter.

Litteratur og kilder