Tagskægget

Fra AarhusWiki
Koncert i Tagskægget i Klostergade 1970.

Jazzhus Tagskægget var et spillested i Aarhus. Fra 28. oktober 1967 - 17. maj 1969 beliggende i Paradisgade 7-9, 2. sal, og fra 26. juli 1969 - 1980 i Klostergade 34. Bag spillestedet stod oprindeligt de fire studerende Lars Brock, Niels Kragelund, Jens Helm-Petersen og Peter Max Hansen. Sidstnævnte overtog med tiden hele driften.

Jazzen var ikke ny i Aarhus, da Tagskægget åbnede. Oprindeligt var den kommet til Danmark og Aarhus omkring første verdenskrigs afslutning og allerede i 1919 blev den første jazzkoncert afholdt, på det nyåbnede hotel Terminus i Ryesgade 3. Fire år efter blev aarhusianerne første gang præsenteret for saxofonens toner til en koncert i Vennelyst Pavillonen. Det fremmede instrument var selvfølgelig hjembragt fra USA.

Tagskægget etableres i Paradisgade

Folkene bag tagsægget reklamede i stor stil for arrangementer i aviser og på flyers og små plakater. Her informeres der om nye udvidede åbningstider.

Jazzhus Tagskægget åbnede den 28. oktober 1967 på 2. sal i Paradisgade 7-9. Det blev etableret af fire unge studerende: Lars Brock, Niels Kragelund, Jens Helm-Petersen og Peter Max Hansen. Ambitionerne bag Tagskægget, fortalte Peter Max Hansen til Stiftstidende kort før åbningen, var at give plads til den rene jazz og at skabe et fristed for jazz, blues, viser og folkemusik, på et tidspunkt hvor popmusikken var på fremmarch.

Den ambition var de nu ikke alene om, for i løbet af 1960’erne havde man kunne høre jazz på en række skiftende adresser i byen. Der var Club Paname i Rosenkrantzgade (i Det ny Casino), Club Harlem i Aarhus-Hallens anneks, KaravellenÅboulevarden, Trinbrædtet i Vestergade 58, Saratoga i Rosenkrantzgade og fra 1965 Århus Studenterjazz’ arrangementer i Stakladen, med senere værtshusejer Bent J som formand.

Efter Karavellens lukning i foråret 1967 manglede byen dog et dedikeret jazz-sted og den rolle kom Tagskægget til at udfylde. På åbningsaftenen trak det lokale band ”Århus Fodvarmere”, senere kaldet ”Arosia”, fulde huse, og i aviserne kunne man efterfølgende læse om en ”sydende” stemning og nogle tætpakkede lokaler. Både entréen og øl-prisen var på tre kr., som i dag svarer til ca. 26 kr. Med levende lys og en intim stemning var der hyggeligt i lokalerne i Paradisgade, ikke ”kold gravkammerstemning som i Vestergade 58’s katakomber”, som en anmelder udtrykte det.

Alt imens aviserne skrev om den fremadstormende pop- og rockmusik, fik Jazzhus Tagskægget succes. Man udvidede snart åbningstiden fra en til to dage om ugen, og allerede indenfor det første år var der åbent hver dag fra 20 - 05.

I Klostergade

I sommeren 1969 flyttede Tagskægget til større lokaler i chokoladefabrikken Elvirasmindes tidligere personalekantine, og kælderen derunder, i Klostergade 34. Åbningen af de nye lokaler lod vente lidt på sig, men det gav til gengæld tid til andre projekter for folkene bag. Med støtte fra kommunen stablede man i juli 1969 en gratis ”Jazz-Beat Festival” på benene i Marselisborghallen, og afholdelsen blev kombineret med åbningen af de ny lokaler i Klostergade. Efter syv timers jazz og beatmusik i hallen åbnede Tagskægget, og tidligt om morgenen blev her serveret gratis kaffe og rundstykker. Efter en kort pause åbnede dørene igen og de følgende 18 timer blev de nye lokaler indviet med en maraton-jamsession, med 14 forskellige orkestre.

En flyer med informationer om lukningen af lokalerne i Paradisgade. På daværende tidspunkt havde man endnu ikke fundet de nye i Klostergade.

Alle arrangementerne i og omkring Tagskægget viser, at der var publikum for jazzen i Aarhus og at folkene bag besad det tilsvarende engagement. Med flytningen var det således blevet besluttet også at drive restaurant og åbningstiden blev derfor udvidet til kl. 11 – 05, hver dag. Men de spisende kunder svigtede og efter at år blev den plan droppet. Virkelysten var dog intakt og i 1972 udvidede man igen, denne gang med et stort spillested på Hotel Royal, som fik navnet ”Royal Birdland”. Ved samme lejlighed blev lokalerne i Klostergade omdøbt til ’Det gamle Skæg’, der skulle fortsætte med lokalt musik. Projektet holdt dog ikke året ud, og ”Det gamle Skæg” blev igen til Tagskægget.

Fra midt i 1970’erne løb Tagskægget ind i nye problemer. Økonomisk var man presset – ligesom resten af samfundsøkonomien – og samtid kom man i konflikt med byens lokale musikere. En del af dem krævede indførelse af faste takster for deres arbejde, og pegede samtidig på, at de var underbetalte i forhold til de store udenlandske navne.

I 1980 lukkede Tagskægget efter 13 år som byens førende jazzhus.

Kilder og litteratur

  • Jazzens historie i Århus, red. Carsten Ljungkvist, Husets Forlag, Århus: 1995
  • Jazzhus Tagskæggets arkiv, Aarhus Stadsarkiv
Kritisk fejl: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.