Møllegade

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Farvergade)
Indlæser kort...
Hjørnet af Vester Allé og Møllegade, senere Vestergade, i 1900.
"Før og Efter"-skitser af planer om sanering af dele af Møllegade. Kilde: Magistratens 2. afdeling.

Møllegade er en gade i Aarhus midtby, der løber fra Vestergade til Åboulevarden. Gaden skæres af Møllestien, og langs sin sydlige strækning løber den langs Mølleparken.

Den historiske gadestrækning

Møllegade er anlagt ovenpå en historisk gadestrækning, der gennem tiden har haft flere navne. Fra 1670'erne gik den under navnet, Farvergade, da der på dette tidspunkt blev anlagt et større tøjfarveri på gadens hjørne til Vestergade. Senere blev farveriet udvidet, så der også blev garvet læder i virksomheden. Denne funktion blev med tiden farveriets vigtigste og medførte, at gaden i slutningen af 1700-tallet blev omdøbt til Garvergyde. Først i 1916 blev Møllegades sydlige strækning fra Møllestien til Åboulevarden anlagt og fik sit nuværende navn. Den nordlige del mellem Vestergade og Møllestien fortsatte med at hedde Garvergyde frem til 1918, hvor den også fik navnet, Møllegade.

Den tidligere Møllegade ved Vestergade

Tidligere hed Vestergades strækning fra Vesterport til Vester Allé Møllegade. Her stod Mølleport, der fik sit navn på grund af sin placering tæt ved Aarhus Mølle. Mølleport var en af de vestlige byporte gennem plankeværket, der indtil 1851 udgjorde en bymur og konsumptionsgrænse rundt om Aarhus. Her skulle man betale told på de varer, man bragte ind i byen. I 1910 blev Møllegade indlemmet i Vestergade, og navnet bruges nu om gadestrækningen mellem Vestergade og Åboulevarden.

Adresser på Møllegade

Se også

Møllegade på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Møllegade

Litteratur og kilder

  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018.