Caféer i Aarhus
Caféernes indtog i 1980'erne
Værtshusene i Aarhus var slidte og selv værtshusstrøget Skolegade havde svært ved at tiltrække kunder sidst i 1970’erne. Men så kom caféerne til byen.
Café Casablanca, der er centralt placeret tæt ved Domkirken, åbnede tilbage i 1981 som den første café af sin art i Aarhus. Den blev hurtigt en stor succes med sin franske brasserie-stil, som mange unge havde stiftet bekendtskab med under deres rejser sydpå – ofte med de billige interrail-billetter eller på bilferie.
Caféen blev grundlagt af den aarhusianske socialrådgiver Jan Rode i 1981, givetvis med inspiration fra den populære Cafe Sommersko i hovedstaden. Casablanca blev hurtigt et stamsted for mange aarhusianere, der indtog både morgenmad eller en kop caffe latte og sluttede dagen af med en festlig aften med musik og drinks.
Siden da har udbuddet af caféer i Aarhus ændret sig mangfoldigt, og caféerne er vokset ud af midtbyen til andre ”hippe” steder i landets næststørste by.
Veteranerne er stadig i fin form
Café Casablanca trives stadig i fin form her snart fire årtier efter begyndelsen på det aarhusianske café-eventyr. Den har samtidig høj status blandt den håndfuld caféer, som har formået at holde trit med udviklingen gennem årene, mens flere af caféerne andre steder ofte skifter navne og ejere. Og med beliggenheden på den stille Rosensgade er den om sommeren et af byens bedste bud på en parisisk fortovscafe. Idéen om at bringe fransk bistromad til Aarhus var en udvikling, som flere af de andre caférestauratører i 1980’erne ikke var sene til at følge. Og fælles for de kendte 80’er-caféer er deres nærmest ikoniske status blandt både ældre og yngre gæster.
Bohemer og musikere hos Englen
Blandt dem er Café Englen i Studsgade, der har haft til huse i Latinerkvarteret siden 1984. Caféen, der dengang var placeret mellem mere ydmyge og urolige værtshuse, var i 1980’erne hjemsted for stribevis af bohemetyper og musikere som Lars HUG med band, sangeren Peter A.G. med sine Gnags-musikere, ligesom bandet TV2 også kom her. Den franske cafékultur levede i bedste velgående på Englen, og den store bar i lokalet giver i dag fortsat følelsen af at sidde på en fortovscafé i Paris eller Nice. Samtidig er også gårdhaven fortsat ganske hip, hvor kunderne i det køligere vejr kan lune sig med varmelamper og tæpper – og tillade sig at finde tobakken frem.
Musik og drinks på torv og gader
I marts 1985 slog Café Jorn, som vi i dag kender som Café Jorden, ved Pustervig med adresse på Badstuegade 3 dørene op for publikum. Den oprindelige tanke med caféen var at skabe et kulturhus med café i stueetagen og udstillings- og teaterlokaler, opkaldt efter kunstneren Asger Jorn. Den idé var Jorns arvinger dog ikke med på, og caféen blev hurtigt omdøbt til Café Jorden, som på aarhusiansk lyder som ”Jorn”.
Café Smagløs har ligget midt på Klostertorv siden åbningen i 1989. Caféen har gennem mange år sat livemusik i højsædet på den indendørs scene, der dog i sommerperioden også tilbyder underholdning på torvet. Den populære café har gennem årene også været kendt for sine farvestrålende cocktails og sine specialarrangementer med titler såsom Russian Rave og Tequila Night.
Også Drudenfuss i Graven, der er genbo til Englen, fik hurtig succes, da man i 1991 åbnede dørene op for en café, der i sin indretning dog var noget nærmere de mere upolerede og minimalistiske caféer og barer, som ofte ses i storbyer som Berlin, Amsterdam og Barcelona. Her kan de mange gæster fra hjørnet af Studsgade og Graven følge det fortsatte sprudlende caféliv i Latinerkvarteret, både ved bordene udenfor og indefra gennem de store vinduespartier.