Anker Jakobsen (1900-1983)

Fra AarhusWiki

Anker Jakobsen (født den 14. oktober 1900 i Neden Vinding Skov, Skanderborg Amt [1], død den 19. september 1983 i Aarhus) var en aarhusiansk murermester, entreprenør og bygmester, som var med til at bygge mange ejendomme og anlæg rundt om i Jylland.

Han var søn af murermester Gotfred Jakobsen og hustru Marie Kirstine Kristensen. Han giftede sig med Jensine Kirstine (kaldt Stinne), som han fik to børn med, Bent Anker Jakobsen og Else Lillian Jakobsen (gift Sørensen).

I mange år boede familien i hjørnevillaen Dalgas Avenue 43 ved Adolph Meyers Vej. I forbindelse med byggeriet af Hotel Marselis flyttede de til det gamle skovfogedhus Frydenlund, der ligger ved hotellet.

De mange byggerier og livsværket

Jakobsen fulgte i sin fader Gotfred Jakobsens fodspor som murermester. I 1932 etablerede Anker Jakobsen sin murermesterforretning i Aalborggade i Aarhus.

Han var en af de store bygmestre i Jylland. Af store byggerier, han stod for, var blandt andre Falck Redningsstation, professorboligerne ved Aarhus Universitet (i Universitetsparken), Kildegården, Hotel AnsgarBanegårdspladsen, butikstorvet på Langenæs, samt adskillige store boligblokke og underjordiske garageanlæg. Før mange andre indså han behovet for store underjordiske parkeringsanlæg, som han byggede i Aarhus og andre store byer. Han har også stået for restaureringer af herregården Vosnæs og hovedgården Ristrup. Noget af det sidste, som han arbejdede på, var et underjordisk garageanlæg på Bispetorvet.

Han købte i Aarhus flere kommunale ejendomme i 1950-60'erne, bl.a. flere steder i Kildegården og Nordborggade 11-13.

Perlen i kæden og hans hjertebarn var dog nok Hotel Marselis. Han var ejer og bygherre af Hotel Marselis, der blev tegnet af arkitekterne Friis og Moltke, i 1967. Hotel Marselis, formelt Helnan Marselis Hotel, er et hotel beliggende i den sydlige ende af Aarhus. Han fulgte dagligt med i driften, indtil han blev 80 år. Han ejede hotellet til sin død, hvorefter sønnen, Bent Jakobsen, drev det videre. Hotellet blev i familiens eje indtil 2001, hvorefter driften blev overtaget og en del af hotelkæden Helnan International Hotels.

Villa Varna og det gamle skovfogedhus Frydenlund, der lå på grunden ved Hotel Marselis, skulle bevares, og derfor måtte hotellet indrette sig derefter. Villa Varna blev indrettet af arkitekt Thyge Klemann med særlige selskabs- og hyggelokaler til hotellet.

Han var med i repræsentantskabet for Provinsbanken og tilsynsrådet for Sparekassen, (formentlig Arbejder Spare- og Laanekassen for Aarhus og Omegn).

På sin 75-års fødselsdag blev han hædret med Aarhus Kommunes fornemste gave til fortjenstfulde borgere, nemlig seks guldskeer med byens våben.

Anker Jakobsen på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Se arkivalier omhandlende Anker Jakobsen

Litteratur og kilder

  • Aage Sølver-Schou, Ole Olsen: Dansk Haandværker Stat, bind IV. 1933.
  • Århus Stiftstidende 21.09.1983
  • Preben Rasmussens udklipssamling om Hotel Marselis; https://www.aarhusarkivet.dk/records/000405676 (kan læses på Aarhus Stadsarkivs læsesal).

Noter

  1. Kirkebog Vinding sogn, Skanderborg