Thorups Kælder

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Store Torv 3 finder man en af Aarhus mere specielle barer, Thorups Kælder. Lokalerne Thorups Kælder ligger i er fredede, da kælderen stammer fra det 13. århundrede. Bygningen over er dog moderne.

Thorups Kælder blev åbnet af Albert Christian Thorup i 1885. Det var dog ikke første gang der var blevet drevet vinhandel i kælderen. I 1712 havde postmester Weigner drevet vinhandel samme sted. Hvor længe kælderen blev drevet som vinhandel står hen i det ukendte, men i 1885 åbnede Albert Thorup en vinhandel på stedet.

I dag er det ikke vinhandel man kender Thorups Kælder for, men bodega. Bodegaen åbnede i 1903. Thorup havde dog søgt om tilladelse til at åbne den året før, men fik afslag. Tilladelsen fik han så året efter i 1903. Får år efter kunne man læse følgende annonce i Aarhus Stiftstidende: ”Den gamle Munkekælder som Vinhandler Thorup har paa St.Torv, er nu istandsat, og i Gaar indviede en lille udsøgt Kreds de morsomme Lokaler, der giver Byen en Tiltrækning mere. Her er da et Sted, hvor alle Fremmede maa hen....”

Thorups Kælder afspejlede dens ejer Albert Thorup. Han havde en del lidt specielle holdninger. Blandt andet måtte der ikke komme kvinder i bodegaen, da han mente det var dårligt for vinen. Den ide havde han fra det gamle testamente. Albert Thorup var meget glad for at rejse. Han var ofte på længere ture i Sydeuropa og flyttede i 1919 permanent til Bordeaux, hvorfra han ville drive vinhandel. Hans søn, Knud Hakon Christian Thorup overtog derfor forretningen.

Knud Thorup drev Thorups Kælder frem til 1942, hvor han overdrog stedet til sin datter og svigersøn, Kristen og Erik Thorup Christensen. De nye ejere lavede ikke de store ændringer ved stedet. De fik C. F. Møllers tegnestue til at stå for indretningen. Helge Søgaard der var direktør i Den Gamle By stod for at designe stolene. Bodegaen gik fra at være et sted, hvor de fine herrer kom til et sted for alle aarhusianere.

Kirsten og Erik Thorup Christensen drev stedet indtil midt 80’erne, hvor det blev overdraget til Albert Hill. Senere blev det overtaget af Mike Wilson.

I dag har Thorups Kælder taget navneskift til Alberts og er fortsat opkaldt efter stedets første ejer. Stedet undergik en stor konceptændring (cocktailbar), og i den forbindelse valgte ejerne også at skifte navnet.

Se arkivalier omhandlende Thorups Kælder på AarhusArkivet.dk

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Thorups Kælder

Litteratur og kilder