Skejby Kirke

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Skejby Kirke.
Fotograf: Børge Andre Venge, 1951, Aarhus Stadsarkiv.

Skejby Kirke er en romansk kirke, der oprindeligt kun bestod af kor og skib opført i granitkvadre samt rå og kløvet kamp. Kirken er siden blevet bygget om og ændret i en sådan grad, at kun få dele af murværket stammer fra kirkens opførelse. Af samme grund er alle døre og vinduer fra nyere tid.

I senmiddelalderen byggedes kirkens tårn af munkesten i munkeforbandt. Et våbenhus tilføjedes ligeledes til kirken, og koret fik krydshvælv.

I 1638-39 gennemførtes en større istandsættelse af kirken, hvor koret, våbenhuset og korhvælvet blev repareret. Derudover blev skibets loftsbjælker udskiftet og korets blytag erstattet med tagsten. Siden har alle kirkens tage været af tegl.

Våbenhuset blev i 1816 revet ned, hvorefter tårnet fungerede som våbenhus. Samtidig rev man det øverste af tårnet ned, da det var kommet i dårlig stand, og det fik dermed samme højde som kirken. Flere andre ændringer fulgte i løbet af 1800-tallet: I 1860 blev skibets sydmur opført på ny og træloftet gibset, i 1868 blev koret gennemgribende ombygget og i 1894 fik skibet nyt nøddetræsbejdset træloft.

I 1904 blev opført et hvidkalket ligkapel nordvest for kirken. I 1923 blev der i forlængelse af ligkapellet opført en bygning til materialer.

I 1912 byggedes tårnet igen højere og fik kamtakkede gavle, så det fremstod, som det gør i dag.

Ved en hovedistandsættelse under ledelse af Ejvind Draiby, Frederik M. Draiby og S. Fritz i 1951 blev sakristiet ved korets nordside opført, indvendigt kalkedes kirkens vægge hvide og træloftet ferniseredes. I 1951-53 afdækkedes fire middelalderlige indvielseskors på skibets nordvæg, og samtidig udførte Harald Borre en ribbeudsmykning i sengotisk stil i koret.

Skejby Kirke blev i 1420 annekteret til et kapel, der var stiftet af biskop Bo Mogensen Lang (-1423), ved Aarhus Domkirke. Visitationsretten tilfaldt dog stadig ærkedegnen i stedet for biskoppen, hvilket betød, at det var ærkedegnen, der havde ret til at føre opsyn med kirken og til gengæld modtage gaver for det. I 1666 skødede kongen visitationsretten til Axel Sehested, og i 1699 afhændede Sehesteds kreditors enke den til biskoppen. Senere samme år overdrog kongen kirketienden til bispeembedet. I 1809 solgtes kirken efter kongelig tilladelse til sognemændene, og i 1912 overgik den til selveje.

Se også

Skejby Kirke på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Skejby Kirke

Litteratur og kilder