Marius Geertsen (1863-1931)

Fra AarhusWiki
Marius Geertsen

Marius Geertsen (født den 30. marts 1863 i Aarhus, død den 24. juni 1931 i Aarhus) var bogtrykker og medlem af Aarhus Byråd fra den 1. april 1921 til den 31. marts 1925 for Det Konservative Folkeparti. Ridder af Dannebrog.

Han var søn af vagtmester og børstenbinder Hans Peter Geertsen og hustru Kirsten Inger Andersdatter. Bror til kostefabrikant Erhard Geertsen.

Gift første gang den 26. marts 1886 i Aarhus med Theodora Margrethe Howisch (født den 21. september 1861 i Fredericia), datter af maler og sergent Theodor Nicolaj Howisch og hustru Lauretzia Dorthea Andersen.
Gift anden gang den 21. januar 1915 i København med Petrea Isakine Frisine Rygaard (født den 22. februar 1883 i Aarhus, død den 2. marts 1956 i Aarhus), datter af blikkenslagermester Andreas Helmeus Rygaard og hustru Dagmar Jørgine Josephine Dahl.  

Bogtrykken

Geertsen stod i lære hos den kendte aarhusbogtrykker Sophus Backhausen 1877-82. Efter at være blevet svend arbejdede han i forskellige byer, bl.a. var han en overgang beskæftiget i København.

Da han vendte tilbage til Aarhus, fik han arbejde hos bogtrykker Theodor Thrue.

Han etablerede sig i 1888 som selvstændig bogtrykker som specialist i farvetryk. Han gjorde et stort arbejde inden for sit fag både rent faglig og organisationsmæssigt. Han var selvskreven til at blive medlem af bestyrelsen for den i 1890 nystiftede Aarhus Bog- og Stentrykkerforening, der var provinsens ældste bogtrykkerforening, og til i 1893 at blive dens formand, hvilket han var til sin død 1931. Han var denne forenings bærende kraft, og flere gange sad han i Dansk Provinsbogtrykkerforenings bestyrelse, hvor han både har været sekretær og næstformand. Han var meget virksom inden for den tekniske undervisning og var lærer på Aarhus Teknisk Skole 1894-96.

Foreningsarbejdet

Også på anden vis var Geertsen håndværkerstanden en god mand. Han var medlem af Aarhus Håndværkerforenings bestyrelse i 1903-31, formand for Aarhus Arbejdsgiverforening og medstifter af Købmands- og Håndværkerbanken. Han har stiftet og udgivet Håndværkerbladet, som han selv redigerede i 1906-1917, og som senere blev medlemsblad for Håndværkets Fællesrepræsentation. Endelig var han formand for Dansk Arbejdes Aarhus-afdeling og dens hovedforening.

Som utrættelig forkæmper for dansk håndværk udkastede han tanken om oprettelse af købestævnet i Fredericia. Som særlig optaget af håndværkets historie viede han Købstadmuseet Den Gamle By overordentlig stor interesse. Han sad i dets bestyrelse, og det var ham, der foreslog oprettelsen af håndværkerafdelingerne, der optog ham meget. Også sociale områder beskæftigede han sig med; han gav således stødet til oprettelse af retshjælpen for ubemidlede i Aarhus.

I 1906 var Geertsen opstillet som konservativ folketingskandidat for Grenå-kredsen, men han blev ikke valgt og kom ikke til at spille nogen landspolitisk rolle.

Medlem af eller repræsentant i ...

Litteratur og Kilder