Magasin du Nord

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Magasin)
Svaneapotekets bygning som Vett og Wessel startede op i i 1868. Fotografi fra 1884

Magasin du Nord er en kæde af stormagasiner, grundlagt i Aarhus i 1868.

Magasin er grundlagt af Theodor Wilhelm Wessel og Lemming Emil Valentinus Vett. Det begyndte som en manufakturforretning, der åbnede i 1868 under navnet Emil Vett & Co. Forretningen lå på Vestergade 6 i gården ved Svaneapoteket. I Aarhus Stiftstidende kunne man læse følgende annonce på åbningsdagen, 16. april: ”Emil Vett & Co. Vestergade (I Svaneapotheket) aabne Løverdag den 18. April en fuldstændig assorteret Forretning med hvide Varer og Udstyrsartikler…” Forretningen udviklede sig hurtigt til at have mange forskellige vore og ikke kun hvidevare. De solgte blandt andet legetøj, herretøj og urtekram. I 1871 flyttede firmaet til Immervad 6, hvor de hurtigt gik i gang med ombygning af den gård de havde købt.

Firmaet udviklede sig hurtigt og åbnede filialer i Aalborg, Odense og København.

Magasin tager til København

I København startede firmaet med en engrosforretning med hvidevare under navnet Th. Wessel & Co. i 1871. I 1876 flyttede Vett til København og firmaet skiftede navn til Th. Wessel og Vett. Ledelsen af Aarhus filialen overgik til Carl Reff, som tidligere havde ledet en af deres filialer. I 1871 fik selskabet lokaler på Kongens Nytorv i det tidligere Hotel du Nord. I 1889 købte de bygningen ved siden af og i 1890 selve det gamle hotel. Begge ejendomme blev revet ned og der blev bygget en ny bygning som husede en stormagasin som både solgte manufaktur, konfektion og udstyr.

Magasin på Immervad i 1954

Firmaet udviklede sig hurtigt og kom i løbet af de næste år op på 50 filialer i provinsen.

For at kunne levere varer til de forskellige filialer og hovedforretningerne købte Vett og Wessel væverier, snedkerier og møbelfabrikker. Ideen havde de fået på Verdensudstillingen i Paris i 1867. Wessel foretog flere rejser til udlandet for at købe varer til forretningerne.

Ny byggeri på Immervad

Magasin købte i 1943 Hotel Skandinavien for at bygge et nyt stormagasin. Ideen blev dog opgivet og i stedet på byggede Magasin nyt stormagasin på Immervad. Byggeriet og nedrivningen gik i gang i 1963. For at bygge det nye stormagasin blev der væltet en række gamle bygninger, blandt andet Lille Torv 1-3, bygninger på Immervad og ved Åboulevarden. Den første del af den nye bygning stod færdig i 1964 og bygningen var helt færdig i 1971. Bygningen var tegnet af Aage Christian Nielsen (1903-1977) og Poul Andersen.

Det nye Magasin i 1971

Magasins udvikling

Firmaet blev et aktieselskab i 1900 under navnet A/S Th. Wessel & Vett. I 1952 blev firmaet børsnoteret.

Firmaet har stormagasiner i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Lyngby, Rødovre og Kolding. I 1991 købte kæden stormagasinet Illum, og blev derigennem den største kæde i Norden.

Frem til 1990’erne var firmaet kontrolleret af efterkommere af Emil Vett. Indtil 2004 havde familien også et medlem af bestyrelsen.

Magasin blev i 2004 købt af islandske selskab, Baugur Group og blev i 2009 solgt videre til den britiske kæde Debenhams.

Litteratur og kilder