Ludvig Nathan Lazarus (1836-1855)

Fra AarhusWiki
Ludvig Nathan Lazarus' gravsten på Det Mosaiske Troessamfunds Begravelsesplads ved Musikhusparken. Det er ikke længere muligt at se, hvad der engang stod på gravstenen.

Fotograf: Ib Nicolajsen, 2021, Aarhus Stadsarkiv.

Ludvig Nathan Lazarus var købmandssøn og en del af det jødiske mindretal i Aarhus i 1800-tallet.

Født den 9. november 1836 i Aarhus, død den 14. oktober 1855 i Aarhus.

Søn af købmand Nathan Lazarus og hustru Sabine Lazarus f. Wilnau.

Ludvig Nathan Lazarus levede de første måneder af sit liv på Immervad 1, hvor hans far havde startet en manufakturforretning op året forinden. I 1837 flyttede familien til Lille Torv 6, fordi faderen slog sin forretning sammen med sin brors, som allerede lå på adressen. Her kom Ludvig Nathan Lazarus til at leve resten af sit liv.

Det blev et liv med store tab, da han først mistede sin lillebror i 1844, dernæst sin far i 1846, sin mor i 1847 og sin farmor i 1855. Ludvig Nathan Lazarus og hans lillesøster, Edel Lazarus, kom derefter i pleje hos deres onkel, Magnus Lazarus (1806-1891).

Ludvig Nathan Lazarus begyndte at studere på Aarhus Katedralskole og blev student i 1855. Han skulle have fortsat sin uddannelse på universitetet, men blev syg med tuberkulose og døde den 14. oktober 1855. Han blev begravet på Det Mosaiske Troessamfunds Begravelsesplads, der ligger ud til Frederiks Allé i hjørnet af Musikhusparken.

Den eneste levende efterkommer af hans forældre var dermed hans søster, Edel Rosalia Lazarus. Hendes skæbne kendes ikke. Det ser dog ud til, at hun har levet et langt liv, da en Edel Lazarus fra Aarhus i 1870 var inddraget i en sag ved Landretten. Sagen omhandlede, hvem der var de rigtige arvinger efter en mand ved navn Marcus Wilnau, der altså kunne være en slægtning fra moderens side.

Se også

Ludvig Nathan Lazarus på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Ludvig Nathan Lazarus

Litteratur og kilder