Koncerthallen

Fra AarhusWiki

Koncerthallen var beliggende i Østergade 21. Bygningen blev revet ned i forbindelse med udvidelsen af Salling i 1960'erne, og adressen blev nedlagt.

Koncerthallen blev grundlagt i 1910 af N.P. Ejlersen, som senere blev ejer af Hotel Skandinavien, der lå på hjørnet af Skt. Clemens Stræde og Skt. Clemens Torv. Koncerthallen blev indrettet som en 'orkesterrestaurant' med dans og udenlandsk musik - noget, som angiveligt skabte forargelse i visse kredse da ejendommen inden Ejlersens overtagelse havde været beboet af personer fra de høje socialklasser. Blandt andre havde Baron Rosenkrantz og hofjægermester Bruhn boet der, den havde huset en privat pigeskole, og den havde været anvendt som hospital af Sct. Joseph Søstrene. Ikke desto mindre kom ejendommen de næste mange år til at danne rammen om en lang række fester med blandt andet kabaret, dansekonkurrencer, mystikere og tryllekunstnere.

Omkring 1920 overgik restaurationen til H.P. Møller, som i 1923 afhændede den til M.P. Andersen, én af Møllers tjenere. Andersen drev beværtningen videre de næste mange år, men under forskellige navne - først ændrede han stedets navn til Café Maxim, derefter til Stærekassen og til sidst til Restaurant Valencia. Stilen med musik og dans fortsatte dog helt indtil 1950’erne.

Bevillingshavere og bestyrere

  • 1910-1914: Ejer N.P. Ejlersen.
  • 1914-1915: Ejer Søren Jensen, som havde forladt Teatercaféen.
  • 1915-1916: Ejer Peter Andersen.
  • 1916-1923: Ejer H.P. Møller, sm tidligere havde været vært på Rozzis Café på Bispetorvet.

Østergade 21 på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=%C3%98stergade+21

Litteratur & kilder

  • John W. Oldam, Træk af hotel, pensionats og restaurationslivet i Aarhus, 1921-1941, 77-80