Havnens Fiskehus

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Havnens Fiskehus er en velanset fiskeforretning beliggende på Fiskerivej 6, grundlagt af brødrene Christensen i 1932. Christian og Carl Christensen åbnede oprindeligt deres fiskehandel på Nordre Mole og flyttede senere til den nye Fiskerihavn i 1940.

Begivenheder i begyndelsen

I 1940 stod forretningen overfor en betydelig udfordring under en kuldebølge i Danmark, der resulterede i tabet omkring 12.000 kilo torsk. Is og kvadderis i hyttefadene førte til kvælning af fisken. På trods af Christian Christensens forsikringer om, at fisken ikke var vanddød, mistede forretningen salg på grund af manglende interesse fra aarhusianerne.

Samme år begyndte Havnens Fiskehus at tilbyde en præmie ved årets julelotteri, hvor vinderen kunne nyde et års forbrug af fisk. Præmien havde en værdi af 130 kroner, hvilket i dag svarer til næsten 4000 kroner. Traditionen om at udlodde et års forbrug af fisk fortsatte i flere år.

Udvidelse og ejerskifte

I 1941 udvidede brødrene deres forretning med en ny butik på TrøjborgTordenskjoldsgade 23. I dag huser adressen Akropolis Blomster.

Fra begyndelsen af 1960'erne blev Carl Christensen eneejer af Havnens Fiskehus. Christian Christensen trak sig tilbage på grund af sygdom. Christian Christensen overtog en mindre virksomhed, Eriks Fiskefars, som han drev sammen med sin kone, indtil han gik på pension i 1970.

I 1977 overtog svigersønnen, Søren Blirup Jensen, stafetten og blev eneejer. Senere i 1998 overdrog Søren Blirup Jensen ledelsen til Henrik Pihlkjær. Henrik Pihlkjær var uddannet kok og var på daværende tidspunkt kun 25 år. I 2004 overtog Anders Højgaard Andreasen forretningen. Henrik Pihlkjær driver i dag restaurant Pihlkjær, som ligger på Mejlgade 28.

Anders Højgaard Andreasen driver fortsat Havnens Fiskehus sammen med sin bror, Kristian Højgaard Andreasen.

Kuriøse oplevelser og udfordringer

Røgning af fisk ved Havnens Fiskehus. Fotograf Axel Schütt, 1992, Aarhus Stadsarkiv.

Blandt de mere usædvanlige hændelser i fiskeforretningens historie, inkluderer en episode i 1977, hvor de havde købt en haj ved Aarhus Fiskeauktion. Hajen blev solgt som en brugde, som er den næststørste haj i verden. Dog viste det sig ikke at være nogen brugde. Jørn Jacobsen, som var konservator ved Naturhistorisk Museum, var blevet tilkaldt for at kigge nærmere på hajen. Her konstaterede han, at hajen var en grønlandshaj. Grønlandshajens kød indeholder store mængder urinstof, som kan virke kraftigt berusende, og kunne derfor ikke sælges. Hajen blev i stedet foræret til Naturhistorisk Museum.

I 2000 oplevede Havnens Fiskehus et usædvanligt indbrud. En 52-årig mand brød ind og stjal butikkens knive og kastede dem i havnen. Manden mente, at knivene var mordvåben, anvendt til det, han opfattede som et massedrab på fisk. Manden blev hurtigt mødt af en gruppe vrede fiskere, som "mente, at når manden var så begejstret for fisk, så burde han gøre dem selskab.". Konflikten mellem manden og fiskerne blev dog hurtigt afværget af politiets ankomst.

I 2009 blev Havnens Fiskehus udsat for svindel, da kokken Knud-Erik Larsen ikke betalte en regning på 2800 kroner. Knud-Erik Larsen brugte fisken til at servere for Dansk-Cubansk Forening, der fejrede 50-års jubilæum for den cubanske revolution. Havnens Fiskehus er ikke den eneste, som har været udsat for svindel af Knud-Erik Larsen. I Aarhus Stiftstidende kunne man læse en artikel om Knud-Erik Larsen, som de kaldte "plattenslageren og bedrageren", hvor man kunne høre fra flere, der havde været udsat for hans bedrageri.

I 2016 påvirkede Aarhus Kommunes kajudvidelse flere bygninger på Fiskerivej. Skader opstod på grund af vibrationer, hvor Anders Andreasen udtalte sig: "Jeg kan følge, hvordan skaderne udvikler sig nærmest fra dag til dag. Vores bygning er efterhånden flækket på alle leder og kanter,". Bekymringerne om erstatninger blev afværget af kommunens forsikring om, at de ville dække udbedringsomkostninger.

Havnens Fiskehus er forblevet en betroet og fremtrædende fiskeforretning i Aarhus gennem årene.

Havnens Fiskehus på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Havnens Fiskehus

Litteratur og kilder

  • Aarhus Stiftstidende, 5/5/1933
  • Aarhus Stiftstidende, 18/1/1940
  • Aarhus Stiftstidende, 4/12/1940
  • Aarhus Stiftstidende, 11/3/1941
  • Aarhus Stiftstidende, 14/11/1972
  • Aarhus Stiftstidende, 28/7/1977
  • Aarhus Stiftstidende, 3/1/1978
  • Aarhus Stiftstidende, 3/1/1983
  • Aarhus Stiftstidende, 15/1/1996
  • Aarhus Stiftstidende, 13/3/1998
  • Aarhus Stiftstidende, 8/4/2000
  • Aarhus Stiftstidende, 16/6/2004
  • Aarhus Stiftstidende, 25/9/2009
  • Aarhus Stiftstidende, 26/9/2009
  • Aarhus Stiftstidende, 7/6/2016