Harlev Mølle

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Harlev Mølle ved Harlev Møllevej. Sylvest Jensen Luftfoto, 1941, Det Kgl. Bibliotek.

Harlev Mølle har adresse på Harlev Møllevej 7 godt 500 meter syd for Harlev Kirke ved Gammel Harlev. På stedet, hvor Aarhus Å løber under Harlev Møllevej, ligger stadigt nogle smukt bevarede bygninger fra 1700-tallet, som i dag blandt andet lægger kulisse til bryllupper.

Første gang, vi ser møllen omtalt i skriftlige kilder, er i et dokument fra 1340, hvor en Andreas Knudsen skødede ”Hathløfmølnæ” til hr. Ascerus, der var prior i Rind Kloster. Møllen har gennem årene både været underlagt kirken og kronen, været under gården Harlevholm og herregården Constantinsborg og under Skanderborg Rytterdistrikt. Overleveringer fortæller desuden, at beboerne på Harlev Mølle – sammen med nabomøllen, Tarskov Mølle, og gården Harlevholm – tidligere havde fast kirkestol i Ormslev Kirke, selvom de alle tre hørte under Harlev Sogn. At de her kunne mænge sig med herskabet på Constantinsborg, som i en lang periode også ejede de tre Harlevejendomme, havde muligvis noget med sagen at gøre.

Selvom der har været skiftende ejere af Harlev Mølle, var møllen størstedelen af tiden selvejende, og møllen har mange flere prominente ejere.

I 1765 blev møllen for eksempel købt på tvangsauktion af borgmesteren i Aarhus, Rasmus Eriksen Møller, der brugte møllen som kobber- og jernværk. I de tidlige år af 1800-tallet var den ejet af Peter Mauritz Sabroe, der var købmand og medlem af borgerrepræsentationen inde i Aarhus. Sabroe brugte møllen som stampemølle til vadmel og klæder. Han solgte den i 1831 videre til den schweiziskfødte Louis Johan Schucany, der tidligere havde gæstgiveri og konditori på Store Torv og derefter i Mejlgade. Schucany var i øvrigt noget så usædvanligt som fraskilt, fra Madame Anne, der nu drev Hotel SkandinavienSkt. Clemens Torv med sin nye mand. Schucany udvidede møllen med omfattende jordopkøb og omdøbte Harlev Mølle til Ludvigsholm. Jordopkøbene gik ud over tre gårde inde i Harlev, hvor jorden blev lagt under møllen, og gårdene nedrevet.

I 1957 fik den igen sit gamle navn, Harlev Mølle, under ejerskabet af J.C. Pedersen.

Harlev Mølle på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Harlev_Mølle

Litteratur og kilder

  • Det Skanderborgske rytterdistrikt, S. Nygård, artikel i Historisk Samfund for Aarhus Stifts årsskrift, 1919
  • Fra Harlev Sogn i gamle Dage, S. Leth Danielsen, artikel i Historisk Samfund for Aarhus Stifts årsskrift, 1921
  • Vandmøller i Aarhus Amt, Chr. Heilskov, artikel i Historisk Samfund for Aarhus Stifts årsskrift, 1941
  • Bidrag til Harlev Sogns Historie, August F. Schmidt, artikel i Historisk Samfund for Aarhus Stifts årsskrift, 1960