Emil Andersen Ebbesen (1891-1931)

Fra AarhusWiki

Fotograf Emil Andersen Ebbesen, 1891-1931.

Søn af fotograf, Hans Andersen Ebbesen - indehaver af Aarhus Brevkort Forlag.

Ebbesen blev uddannet inden for musik, men leverede fra 1910 pressefotografer til både Demokraten og Århus Stiftstidende. Efter faderens død i 1923 drev Ebbesen Aarhus Brevkort Forlag videre med sin mor Sophie Dorothea Amalie Jensine Hansen.

Ebbesen var involveret i en sag omkring erotiske fotografier. Omkring 1919 arbejdede den Indre Missionske organisation Vigilia for at få stoppet produktion af erotiske postkort. Vigilias arbejde førte til arrestationer af folkene bag postkortene. To af fotograferne bag postkortene boede i København og en, Ebbesen, i Aarhus. Da Ebbesen og hans far begge var respekterede medlemmer af lokalsamfundet fik de besøg af politidirektøren, som personligt ville undersøge sagen nærmere. Politidirektøren konfiskerede 130-200 negativer, men ud fra Ebbesens numre havde han omkring 400 billeder. Han påstod, at han selv havde taget alle billederne fra 1917-1919. Billederne var taget ved Marselisborg Strand, i hans søster Ebbas lejlighed på Trøjborg, i Ebbesens atelier på Søndergade 47, på Nordre Badeanstalt ved Risskov og i skovene omkring Aarhus.

Sagen kom for retten i november 1919, året efter i april fik han en dom på overtrædelse af Straffelovens § 184, en bøde på 200 kr.

Der har dog været teorier fremme om, at fotografierne i virkeligheden er taget af Mary Willumsen, som i samme periode leverede erotiske postkort til blandt andet Scala kiosken i København.

Se også

Fotografer i Aarhus

Henvisninger

  • Bjørn Ochsner, ”Fotografer og fra Danmark til og med 1920,” udgivet på Bibliotekscentralens Forlag i 1986
  • Erik Nørgaard, Mary Willumsen - verdens første kvindelige erotiske fotograf, Holkenfeldt, 1993
  • Kvartalstidskrift for fotografi, marts 1994