Carl Christian Urban

Fra AarhusWiki
I 1856 købte Carl Christian Urban Volden 21 af enkemadame Michelsen for 3500 rdr. Den lille lave bygning, der ligger indeklemt i svinget, var den første bygning i Aarhus, som fik isat en butiksrude i ét stykke glas – en sjældenhed som Urban selv forhandlede i sin butik.

Glarmester Carl Christian Urban

Født 1823 i Helsingør - død 1905 i København

I 1849 kom glarmester Carl Christian Urban til Aarhus. Han var født i Helsingør i 1823, hvor hans far var møllebygger. Han var netop blevet gift med Wilhelmine Weinhändler fra København. Straks han kom til Aarhus, løste han borgerskab som glarmester 23. april 1849. Samme år blev deres første barn døbt i Vor Frue Kirke.

Borgerskab som glarmester

I første omgang kom de til at bo på Lille Torv 268 (Immervad 3). I åbningsannoncen i Århus Stiftstidende forsikrede han ’en hurtig, reel og billig Behandling’. Det sidste betød sikkert arbejde til en lav pris.

Året efter i 1850 flyttede familien til Volden25. Annoncer i Aarhuus Stiftstidende fortæller, at han i butikken solgte: ’Udvalg af Prospecter af Aarhuus (Oliemalerier), ligeledes et stort Udvalg af Speile og Skilderier, forgyldte Lister i mere end 20 Genre til Rammer, Gardinstænger, Tapetlister. m.m. ’. I 1854 flyttede familien så til hjørnet af Volden og Klostergade. (Volden 31/Klostergade 1) og ’anbefaler sig fremdeles med alt til Glarmester Professionen Henhørende. Ligeledes anbefales Speile og Skilderier, samt ægte forgyldte Rammer og Gardinstænger, som erholdes billigere end tidligere uægte’.

Spejlhandler og fabrikant

Urban gik med store tanker. Han fornyede i januar 1856 sit borgerskab, som derefter lød på spejlhandler og fabrikant. I marts 1856 satser han stort. Han købte nu ejendommen Volden 890 (i dag nr. 21), der har matrikel igennem til Badstuegade 18. Han købte ejendommen af enkemadame Michelsen for 3500 Rdr. Badstuegade-ejendommens lejligheder, og butik blev straks udlejet. Det var folk med små indtægter, der lejede sig ind, f.eks. klinkemager C. Clausen. Annoncerne i avisen lød nu som følger: ’Speil-Etablissementet anbefaler et stort Udvalg af Speile i Mahogni-, forgyldte og lakerede Rammer; endv. Sorte og coul. Lithographier, forgyldte og lakerede Lister, Tapetlister, Gardinforziringer. Koppere indrammes. Speilglas i alle Størrelser indsættes’ og ’Brabandter-Vinduesglas i hele Kister saavelsom i enkelte Ruder anbefales billigt’.

Dette Brabandter-vinduesglas fra provinsen Brabant i det centrale Belgien var nyt og blev fremstillet i en størrelse, der vandt indpas som butiksruder. Glarmester Urbans forretning på Volden blev den første i Aarhus, der fik sådant glas isat. Stiften skrev om, hvorledes byens borgere gik tur i Volden om søndagen for at kunne iagttage dette nymodens fænomen. Tænk sig – en butiksrude i et helt stykke glas uden sprosser – det måtte man se. Det minder om, hvordan børn i landsbyen et hundrede år senere stod foran købmandens vindue om eftermiddagen for at se prøvebilledet i fjernsynet.

Fraflyttede Aarhus

Familien var i mellemtiden vokset til fem børn. I løbet af 1860 forsvinder glarmester Urbans annoncer fra Aarhuus Stiftstidende, muligvis fordi forretningen var ophørt. Urban havde sikkert haft store forhåbninger til salg af denne type nyt glas i stor størrelse. Han startede, før der var et marked dertil. Måske gik han konkurs og fraflyttede Aarhus. I 1865 blev det overdraget kancelliråd Otto Nors at udleje lejlighederne i glarmester Urbans Gård.

Her slutter historien dog ikke. Efter en omvej over Thisted og Horsens kom Carl Christian Urban i 1864 til København. Han slog sig i en årrække ned på Nørrebro som fotograf. Han døde i 1905 og boede ifølge Københavns Vejviser på det tidspunkt i Meinungsgade. Urban blev begravet på Solbjerg Kirkegård på Frederiksberg.

Kilder og litteratur

  • Første version af artiklen er skrevet af lokalhistoriker Leif Dehnits

<mapframe text="" width=350 height=200 zoom=15 latitude=56.158496 longitude=10.208932> {

 "type": "Feature",
 "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [10.208932, 56.158496] },
 "properties": {
   "marker-symbol": "marker",
   "marker-size": "medium",
   "marker-color": "0050d0"
 }

} </mapframe>