Barthsgade 12

Fra AarhusWiki
Nedrevet villa, Barthsgade 12. Foto: Poul Pedersen, august 1982. Den gamle By.
Indlæser kort...

Nedrevet villaejendom i Barthsgade.

På adressen Barthsgade 12 lå tidligere en villaejendom, der blev nedrevet i december 1988.

Villaejendommen blev opført i 1891 for vinhandler E. Møller. Den blev senere solgt på en tvangsauktion til murer- og entreprenørfirmaet Jord og Beton, som nedrev villaen for i stedet at opføre en ny etageejendom med ejerlejligheder. Byggeprojektet blev udført af arkitekten Jørgen Jensen.

På Aarhus Stadsarkiv kan man i Preben Rasmussens Udklipssamling læse om den positive medvind byggeriet dengang fik, hvor lejlighederne beskrives som moderne liebhaverboliger beliggende i gamle omgivelser.

Beskrivelsen skyldes, at Barthsgades bebyggelse begyndte i den nordlige ende med opførelsen af villaer fra 1890’erne og frem og efterfølgende blev den sydlige ende bebygget med etageejendomme. De forskelligartede bebyggelsesformer deler i dag gaden i to kvarterer, som står i skarp kontrast til hinanden.

Den nordlige ende af Barthsgade udgør sammen med Nordre Ringgade og Aldersrovej et af de små villakvarterer, som voksede frem i slutningen af 1800-tallet, dengang borgerskabets drømme om et bedre liv i grønnere omgivelser fik dem til at søge udenfor den daværende bygrænse i en ny og foretrukken boligtype: villaen.

I Barthsgade ligger der stadig to af de tidligst opførte villaer: villa Fredebo (1895) i Barthsgade 15 og villa Lindehøj (1900) i Barthsgade 20, men derudover er villabebyggelsen primært opstået i årene efter århundredeskiftet. Går man en tur ned ad gaden finder man stadig en god håndfuld villaer, der blev opført i perioden 1913-1925.

I 1984 blev den oprindelige villa beskrevet som en 1 1/2-plans gulstensvilla med skifertag på hovedhuset og eternitskifertag på sidehuset. Villaen fik en god vurdering i kvalitetsgruppe II, som betyder at bygningen i forbindelse med dens omgivelser skaber et karakteristisk og godt bymiljø.

Barthsgade 12 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Barthsgade 12

Se også

Kilder

  • Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
  • Preben Rasmussens Udklipssamling (1800-1990), Aarhus Stadsarkiv.