Barthsgade 12
Nedrevet villaejendom i Barthsgade.
På adressen Barthsgade 12 lå tidligere en villaejendom, der blev nedrevet i december 1988.
Villaejendommen blev opført i 1891 for vinhandler E. Møller. Den blev senere solgt på en tvangsauktion til murer- og entreprenørfirmaet Jord og Beton, som nedrev villaen for i stedet at opføre en ny etageejendom med ejerlejligheder. Byggeprojektet blev udført af arkitekten Jørgen Jensen.
På Aarhus Stadsarkiv kan man i Preben Rasmussens Udklipssamling læse om den positive medvind byggeriet dengang fik, hvor lejlighederne beskrives som moderne liebhaverboliger beliggende i gamle omgivelser.
Beskrivelsen skyldes, at Barthsgades bebyggelse begyndte i den nordlige ende med opførelsen af villaer fra 1890’erne og frem og efterfølgende blev den sydlige ende bebygget med etageejendomme. De forskelligartede bebyggelsesformer deler i dag gaden i to kvarterer, som står i skarp kontrast til hinanden.
Den nordlige ende af Barthsgade udgør sammen med Nordre Ringgade og Aldersrovej et af de små villakvarterer, som voksede frem i slutningen af 1800-tallet, dengang borgerskabets drømme om et bedre liv i grønnere omgivelser fik dem til at søge udenfor den daværende bygrænse i en ny og foretrukken boligtype: villaen.
I Barthsgade ligger der stadig to af de tidligst opførte villaer: villa Fredebo (1895) i Barthsgade 15 og villa Lindehøj (1900) i Barthsgade 20, men derudover er villabebyggelsen primært opstået i årene efter århundredeskiftet. Går man en tur ned ad gaden finder man stadig en god håndfuld villaer, der blev opført i perioden 1913-1925.
I 1984 blev den oprindelige villa beskrevet som en 1 1/2-plans gulstensvilla med skifertag på hovedhuset og eternitskifertag på sidehuset. Villaen fik en god vurdering i kvalitetsgruppe II, som betyder at bygningen i forbindelse med dens omgivelser skaber et karakteristisk og godt bymiljø.
Barthsgade 12 på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Se også
- Læs mere om Aarhus' gamle byvillaer, bevaringsværdier og SAVE-systemet i artiklen Villaer i 1800-tallets Aarhus (oversigtskort).
Kilder
- Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
- Preben Rasmussens Udklipssamling (1800-1990), Aarhus Stadsarkiv.