Barthsgade 15

Fra AarhusWiki
Villa Fredebo, Barthsgade 15. Foto: Poul Pedersen, august 1982. Den Gamle By.

Villaejendom i Barthsgade.

Villa Fredebo

Villa Fredebo er en 1 1/2-plans gulstensvilla beliggende i den nordlige del af Trøjborg på adressen Barthsgade 15. Ejendommen blev opført i 1895 for guldsmed Bisgaard.

Barthsgades bebyggelse begyndte i den nordlige ende med opførelsen af villaer fra 1890’erne og frem og efterfølgende blev den sydlige ende bebygget med etageejendomme. De forskelligartede bebyggelsesformer deler i dag gaden i to kvarterer, som står i skarp kontrast til hinanden. Den nordlige ende af Barthsgade, udgør sammen med Nordre Ringgade og Aldersrovej et af de små villakvarterer, som voksede frem i slutningen af 1800-tallet, dengang borgerskabets drømme om et bedre liv i grønnere omgivelser fik dem til at søge udenfor den daværende bygrænse i en ny og foretrukken boligtype: villaen.

SAVE-registrering

I 2012 blev villa Fredebo SAVE-registreret af Aarhus Kommune, som vurderede bygningen til at have en middelhøj bevaringsmæssig værdi på 4.

Se også

Kilder

  • Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
  • Kulturarvstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB): https://www.kulturarv.dk/fbb/index.htm.