Mindebro

Fra AarhusWiki
Version fra 11. jan. 2019, 15:16 af Phillip Stadsarkivet (diskussion | bidrag) Phillip Stadsarkivet (diskussion | bidrag) (Tilføjelse: Udbud på mindebroen vundet af Petersen & Matzen)

Mindebro. Bro over Aarhus Å ved enden af Skolegade.

Den første Mindebro blev opført i begyndelsen af 1600-tallet og førte over åen til en nyanlagt bydel mod syd. Det var en vindebro - en klapbro - der kunne åbnes. Derved kunne skibe lægge til helt oppe ved det nuværende Vadested ved Immervad.

Omkring 1730 blev det nødvendigt med en ny bro. Amtmanden Frederik Danneskiold-Samsøe (1703-1770) ønskede, at der igen blev etableret en vindebro. Efter havnens ønske blev det en fast bro, idet man mente, at der var plads nok til skibene i det åbne stykke vand fra broen til åens udløb i bugten.

Kanalen

Omkring 1850 mistede åhavnen - stykket fra Mindebro til Immervad, kaldet Kanalen - helt sin betydning. Havnen havde bredt sig omkring åens udløb.

Træbroer

De efterfølgende træbroer over åen ved Mindet var tit i så dårlig forfatning, at det gav alvorlige rystelser, når tungtlastede hestekøretøjer passerede på vej ind og ud af byen. Først i 1896 fik Aarhus en bro af cement, tegnet af Thorvald Hornemann, der var havnens arkitekt. Ved Mindebroens ombygning dette år vandt Petersen & Matzen udbudskonkurrencen om at levere tømmer til en værdi af 40.000 kr. Flere virksomheder havde budt sig til, herunder københavnske, men valget faldt på Petersen og Matzen som sejrede ved at have de laveste priser.

Broen var funktionel og nu forsynet med dekorationer - byvåben og fire gaslygter. Denne bro forsvandt i slutningen af 1930'erne, da Åboulevarden blev etableret.

Litteratur og kilder