Vesterbro Trælasthandel

Fra AarhusWiki

Vesterbro Trælasthandel blev dannet som separat aktieselskab i 1918 efter at have været en del af Aarhus Trælasthandel. Virksomheden drev handel med trælast og andre bygningsartikler samt forarbejdelse af træ på deres save- og høvleværk. Vesterbro Trælasthandels oplagsplads, kontor og ekspedition havde til huse på en større trekantet grund på hjørnet af Silkeborgvej, Viborgvej og Herningvej med adressen Vesterbrogade 102. På Vesterbrogade 100 (Senere Silkeborgvej 2) lå den tidigere Ceres direktørbolig, som blev overtaget af Vesterbro Trælasthandel efter direktør Bies død i 1950. Den storslåede villa blev også benyttet som direktørbolig for trælastvirksomheden.

Virksomhedens historie

Aarhus Trælasthandel blev indtil 1918 drevet som blandet engros- og detailforretning med hovedkontor på Vesterbro Torv. Ved årsskiftet 1917/18 blev detaildelen af Aarhus Trælasthandel opdelt i to separate aktieselskaber; Vesterbro Trælasthandel A/S og Frederiksbjerg Trælasthandel A/S. Engrosdelen af Aarhus Trælasthandel skiftede navn til Det Danske Trælastkompagni A/S, som også blev hovedaktionær i de to nye detailafdelinger. Vesterbro Trælasthandel påbegyndte sin tid med en fuldt indbetalt aktiekapital på 350.000 kroner.

Vesterbro Trælasthandel flyttede i samme år til en nybygget moderne tømmergård på hjørnegrunden mellem Silkeborgvej og Viborgvej. Grunden købtes af Aarhus Kommune i forbindelse med overtagelsen af et mindre areal, som Aarhus Trælasthandel ejede, og som havde været benyttet til lager af Pitch-pine. Bygningerne var tegnet af arkitekt Axel Høeg-Hansen. Håndværksarbejdet udførtes af et udsnit af kundekredsen indenfor tømrer- og murerfaget. R.P. Pedersen og tømmerhandler Anton Nielsen blev ansat som ledere.

Den første bestyrelse i Vesterbro Trælasthandel:

I 1926 overtog Vesterbro Trælasthandel, Brabrand Trælasthandel, som derefter blev drevet som A/S Brabrand ny Trælasthandel og også Frederiksbjerg Trælasthandel A/S blev indlemmet som en ny filial.

Ved direktør R.P. Pedersens død i marts 1939 blev P. Graversen udnævnt til ny direktør. Graversen forblev direktør indtil udgangen af 1942 hvorefter tømmerhandler Chr. Nielsen blev direktør for Vesterbro 1/1 1943. Chr. Nielsens egen virksomhed Varde Trælasthandel var blevet opkøbt af trælastkompagniet. Nielsen var direktør indtil sin død i sommeren 1953, hvorefter Kurt Hansen i efteråret samme år tiltrådte som ny direktør.

I slutningen af 1950'erne undersøgtes mulighederne for at slå Vesterbro Trælasthandel sammen med Aarhus ny Tømmergaard i en fælles sammenslutning. Dette blev bragt i orden i 1961-62, hvorefter der blev opført nye bygninger i et område mellem Daugbjergvej og Silkeborgvej. Her havde Vesterbro Trælasthandel ejet en grund siden 1936, mens der også tilkøbtes et areal af Aarhus Kommune.

Salg og nedrivning af den trekantede grund

I foråret 1966 offentliggjordes det, at Aktieselskabet Vesterbro Trælasthandel havde solgt sin store ejendom på hjørnet af Silkeborgvej, Viborgvej og Herningvej til Aktieselskabet Dansk Shell for et beløb på 2.050.000 kr.

Aarhus Kommune eksproprierede en del af grunden til blandt andet at anlægge en cykelsti langs Silkeborgvej. Den sidste rest af de gamle lagerskure ved Vesterbro Trælasthandel blev endeligt nedrevet i 1970. Derefter forestod en længere debat om hvad der skulle bygges på grunden. Det endte med at højhuset Prismet stod færdigt til indvielse i 2001.

Silvan

Den 1. juli 1970 stod Vesterbro Trælasthandel bag åbningen af det første Silvan byggemarked i Aarhus. Silvan blev senere til en landsdækkende kæde af butikker med et tag-selv koncept. Den første Silvan i Aarhus var på 2.800 m2 og befandt sig ved Daugbjergvej.

Vesterbro Trælasthandel på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?q=Vesterbro+Tr%C3%A6lasthandel

Kilder og litteratur

  • Det Danske Trælastkompagni, aktieselskab, 1896 - 23. april - 1971 : af et firmas historie gennem 75 år. J.C. Nygaard.
  • Aarhus Stiftstidende. Kæde af træ-udsalg. 12-06-1970.
  • Aarhus Stiftstidende. Cykelsti i stedet for hotel - foreløbig. 25-03-1970.
  • Aarhus Stiftstidende. Måske grøn plads med biler under. 08-12-1970.
  • Aarhus Stiftstidende. Ejendomshandeler. 09-04-1966.
  • Aarhus Stiftstidende. Det Danske Trælastkompagni A/S. 31-12-1917.