V58
V58 var et populært spillested i Vestergade i Aarhus.
Navnet V58 er en forkortelse for adressen Vestergade 58P, hvor spillestedet lå. Samme sted havde tidligere ligget spillestederne Trinbrædtet og Musikernes Hus.
V58 opstod gradvist i anden halvdel af 1970'erne, da interne stridigheder, et svigtende publikum og en anstrengt økonomi tvang Musikernes Hus til at træde i likvidation i oktober 1975. Herefter overtog FAJABEFA (Foreningen af Jazz-, Beat- og Folkemusikamatører) det, der nu blev kaldt Vestergade 58 - Musikernes Hus.
FAJABEFA overtager
Under FAJABEFA blev værtshusdriften udskilt fra foreningens ansvarsopgaver og overdraget til samarbejdspartneren Rainer Pohl. Dermed blev spillestedet for sig selv berettiget til at modtage offentlig støtte, hvilket var nødvendigt for at bære driftsomkostningerne. Alligevel rakte økonomien ikke, og FAJABEFA's rolle begyndte gradvist at blive indskrænket, hvilket resulterede i, at spillestedet igen måtte lukke ned. Det skete i december 1978, og på dette tidspunkt var man allerede begyndt at kalde stedet V. 58.
V58 opstår definitivt
Situationen blev reddet, da ejeren af den gamle bindingsværksgård, der lå på Vestergade 58 og havde lagt lokaler til spillestedet, trådte til med kapital. Han hed Erik Beck Pedersen, og han og Rainer Pohl stiftede et anpartsselskab for at gå sammen om at renovere bygningerne. I marts 1979 var arbejdet færdigt og spillestedet kunne nu genåbne under navnet V58 med både live koncerter og diskotek. De gamle lokaler, som Musikernes Hus - og Trinbrædtet før dem - fik dermed nyt liv.
Det gik godt i en årrække. Århus Musikkontor, der var bookere for V58, sørgede for store navne til spillestedets scene, og det blev til, at hvis man var noget inden for musikken, var det i Vestergade man ville optræde.
Konkurrence og lukning
Det hele begyndte at vende i midten af 1980'erne, hvor Erik Beck Pedersen, der var blevet eneejer af stedet, inviterede to nye samarbejdspartnere til V58. De nye partnere, Jan Senius Jensen og Poul Henrik Nielsen, kendte hinanden i forvejen og havde samarbejdet om at lave arrangementer flere andre steder i byen. De fik ansvar for de tekniske installationer, regnskaber, ledelse og administration samt den daglige booking af bands og afvikling af arrangementer på stedet.
I 1986 overtog makkerparret dog også lokalerne, som det nu lukkede Jazzhus Tagskægget havde ligget i, og åbnede samme sted spillestedet og diskoteket Blitz, som de kørte sideløbende med V58. Gradvist lod Jensen og Nielsen deres nye sted få de gode bookinger, som trak publikum væk fra V58. Det fortsatte gennem 1990'erne, og selvom Blitz blev lukket i 1998, var skaden sket. Der kom aldrig rigtig gang i V58 igen og den 1. februar 2000 gik stedet fallit.
Se også
- Byvandringen Byens Lydspor på Aarhus Stadsarkivs hjemmeside
- Byens Lydspors podcastafsnit om Trinbrædtet, V58 og Århus Musikkontor
V58 på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Music City Aarhus 2022 om Trinbrædtet i deres byvandring Byens Lydspor, https://musiccityaarhus2022.dk/trinbraedtet-v58-aarhus-musikkontor/
- Jørgen Nielsen et al.: "Rock i Århus - Brudstykker af en musikhistorie", Byhistorisk Fond, 2008
- Tidsskriftet "Basunen", Nr. 4, december 2010, 23. årgang, Dansk Musikerforbund Midtjylland, https://issuu.com/dmf-aarhus/docs/basunen_2010_04/7