Trøjborgvej 74

Fra AarhusWiki
Villa Fairhill, Trøjborgvej 74. Foto: Poul Pedersen, 1982. Den Gamle By.

Villaejendom på Trøjborgvej.

Villa Fairhill

Villa Fairhill er en ejendom beliggende på Trøjborg på adressen Trøjborgvej 74. Villaen blev opført i 1891 af byfoged Christian Julius Thorup og tegnet af arkitekt Carl Vilhelm Puck.

Villaen er et eksempel på en af de gamle palæagtige købstadsvillaer, hvor man har hentet inspiration i italiensk byggestil.

I 1914 blev ejendommen solgt til fabrikant H. L. A. Mammen, der på en del af villa Fairhills grund i 1917 opførte fabriksbygninger til sin æskefabrik efter tegninger af murermester O. Brandt. Æskefabrikken startede han tilbage i 1892.

Senere har ejendommene på Trøjborgvej 72 og Trøjborgvej 74 været udlejet til Jaco Supermarked, som havde forretning på adressen i flere år.

Senest er villa Fairhill blevet en del af en ny omdiskuteret karrébebyggelse. På grunden hvor villa Fairhill ligger opført er der blevet bygget 145 nye lejligheder i en seks etagers høj karrébebyggelse ud mod Trøjborgvej. De nye bygninger omkranser nu villaen, der ligger tilbagetrukket på grunden.

SAVE-registrering

I 2012 blev villa Fairhill SAVE-registreret af Aarhus Kommune, som vurderede bygningen til at have en høj bevaringsmæssig værdi på 3.

Se også

Kilder

  • Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
  • Preben Rasmussens Udklipssamling (1800-1990), Aarhus Stadsarkiv.
  • Kulturarvstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB): https://www.kulturarv.dk/fbb/index.htm.