Tagenhus

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Tagenshus)
Indlæser kort...
Tagenhus ved Skt. Pauls Kirkeplads.

På hjørnet af Skt. Pauls Gade og Skt. Pauls Kirkeplads ligger en boligkarré ved navn Tagenhus.

Ejendommen strækker sig over adresserne Skt. Pauls Kirkeplads 7, 9, 11 og Skt. Pauls Gade 7, 7A og 7B. Ejendommen er tegnet af arkitekt Rudolf Frimodt Clausen (1861-1950), der også har tegnet flere af de andre bygninger, som omkranser Skt. Pauls Kirkeplads.

Bag opførelsen af Tagenhus, der blev opført 1901-1903, stod murer O.J. Buhl og snedkermester Anton Jensen.

De to gadefacader er opbygget symmetrisk omkring en midtrisalit – den fremskudte hjørnebygning. Facadearkitekturen er i fransk renæssancestil, med flere jugenddetaljer. Bygningen er opført i 4 ½ etager med mansardtag i skifer og kviste, som følger vinduerne i facaden. Et mansardtag er et tag med næsten lodrette sider, som ofte anvendtes i årtierne omkring år 1900, og som giver en ekstra etage, der kan bruges til beboelse. Bygningen er opført i rødstensmurværk med pudsede vinduesindfatninger og en bred blomsterornamenteret gesims under taget.

På hjørnet af ejendommen er en karnap, som afsluttes med et hjørnetårn med barokinspireret tag og et spir af zink. Underetagen ud mod Skt. Pauls Kirkeplads har været benyttet til butiksformål siden bygningens opførsel, hvorfor den er blevet bygget om mange gange. Underetagen, der vender ud mod Skt. Pauls Gade, er derimod helt intakt, mens også hoveddøre og små kælderbutikker er velbevarede.


Skt. Pauls Kirkeplads 7

Sporvognens stoppested på Skt. Pauls Kirkeplads er godt begravet i sne en vinterdag i slutningen af 1930’erne. I baggrunden ses Kaj Frode Baggesen Schmidts købmandsforretning, som få år senere var centrum for et tragisk drama.

I hjørnebutikken med adresse på Skt. Pauls Kirkeplads 7, lå gennem mange år en købmandsbutik. I februar 1945 blev købmandsbutikken omdrejningspunktet for en tragisk begivenhed, da ejeren Kaj Frode Baggesen Schmidt blev skudt og dræbt i butikken af Petergruppen. Der var tale om et clearingsmord. To mænd var trådt ind i butikken omkring 16.30 og spurgt efter ejeren. Da han viste sig, trak mændene maskingeværer frem og dræbte Kay Schmidt. Skudene ramte også et varmerør og damp stod ud i butikken. De to mænd forsvandt efterfølgende på cykel ned ad Hans Broges Gade. Kay Schmidts børn drev butikken videre som et aktieselskab med E. Mogensen som leder. I 1949 overtog Mogensen butikken, som han drev indtil starten af 1973.

Herefter blev Mogensen - efter 52 år i butikken - ufrivilligt købt ud af ejendommen, da Sparekassen Midtjylland skulle åbne ny filial. Sidstnævnte kunne slå dørene op 27. november 1973

Rudolf Frimodt Clausen (1861-1950)s originale facadetegninger til Tagenhus kan i dag ses på www.minejendom.net.

I nabobutikken - også med adresse på Skt. Pauls Kirkeplads 7 - fandtes W. Dylmers Boghandel. Her kunne aarhusianerne i over 50 år købe bøger fra tre generation af Dylmer-familien. Boghandlen blev grundlagt helt tilbage i 1906 af Jacob Jakobsen. 24 år senere overtog Waldemar Dylmer butikken. Da han døde i 1949, blev butikken drevet videre af enken Helene Dylmer. Senere overtog datteren Karin Majlinder, mens datterdatteren Helena Dylmer Majlinder også arbejdede i butikken. De to gik dog konkurs med boghandlen i 1985/1986, hvorefter Steen Ewald-Larsen købte boghandelen og videreførte den på adressen frem til 2003. Her tvang en huslejestigning en flytning til nye lokaler i Sønder Alle 4. Her havde Svend A. Larsen Bog & idé fået ekstra lokaler i forbindelse med ophør af bageriet i bagbygningen til Park Alléns Bageri. Det var først i 2011 at W. Dylmers navn ikke længere blev markedsført. Primært p.g.a. liberaliseringen af bogmarkedet.

På adressen på Skt. Pauls Kirkeplads er også blevet drevet slagterforretning og ostehandel.

Skt. Pauls Kirkeplads 9

Skt. Pauls Kirkeplads 9 strækker sig over syv fag, og indeholder i stueetagen flere lejemål.

I 1903 kunne Carl Christensen åbne et nyt Wienerbager & Conditori i Skt. Pauls Kirkeplads 9 st. Bageriet blev i 1916 overtaget af Chr. Mikkelsen (1881-1948) og i 1948 overtaget af Hans Nielsen (f. 1908).

Til det lille bageri hørte også en lille lejlighed. I 1924 gav Aarhus Byråd tilladelse til at lejligheden blev nedlagt. Andragenet var først blevet afvist af byrådet, da tiden var præget af stor boligmangel. Da ejeren tilgengæld lovede at indrette en toværelseslejlighed i bagbygning, blev der endeligt givet tilladelse. Herefter kunne flere forretninger åbne på adressen - blandt andet Tricotage-Magasinet.

I 1963 blev 4. sal og tagetagen raseret af en brand. Branden mentes at være opstået på loftet, hvor der lå en række kamre. Ingen kom til skade under branden, men en del lejligheder fik store vandskader efter slukningsarbejdet.

I 1985 kunne major Niels Høyer-Nielsen åbne Århus Modelhobby på adressen. Forretningen opkøbte og solgte blandt andet gammelt legetøj, som Tekno-biler og Märklintog. I 1989 fik Århus Modelhobby naboskab af Dukkehuset. En lille forretninger specialiseret i at sælge ting til dukkehuse. I 1990 kunne også Orient Kinesisk Grill slå dørene op for publikum.

Tagenhus på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Tagenhus

Kilder