Samsøgade
Samsøgade går fra Høegh-Guldbergs Gade til Grønnegade. Samsøgade blev navngivet i 1888 og er opkaldt efter øen Samsø beliggende i det sydlige Kattegat ud for Horsens fjord.
Navnegruppe med danske ønavne i Øgadekvarteret.
Oversergent Niels Jørgensen (1847-1891), der kom fra Vrads i Midtjylland, opfordrede til, at den nye gade mellem Sjællandsgade (Teglgaardsvej) og Høegh-Guldbergs Gade (Guldbergsvej) i 1888 blev navngivet Samsøgade.
Gaden blev anlagt i etaper mellem 1886 og 1896. Første del blev anlagt mellem Høegh-Guldbergsgade og Sjællandsgade i 1886. Videreførslen af gaden til Ny Munkegade blev anlagt i 1894. Oprindeligt var det derefter planen at lade gaden føre videre vestpå helt til Langelandsgade. Terrænet viste sig dog at være for kuperet, og en del kolonihaver optog derudover arealet. Forlængelsen af gaden frem til Grønnegade blev derfor den sidste.
Grundstykket mellem Samsøgade og Falstersgade blev dog først bebygget efter århundredeskiftet, da det var planen at føre Falstersgade direkte ned af bakken til Samsøgade. Det specielle terrænforhold ændrede dog planen, og i stedet blev Falstersgade drejet ind imod og hen til Ny Munkegade.
Stykket fra Høegh-Guldbergs Gade til Ny Munkegade er også i dag smalt og brostensbelagt, hvilket giver den en karakteristisk identitet. Fra Ny Munkegade til Grønnegade har gaden ikke det samme harmoniske udtryk, da gaden breder sig ud, har variende bygningshøjder og bevoksning, er blivet asfaltbelagt samt mere trafikeret. På den første del ned af bakken ligger Samsøgades Skole på venstre hånd. For enden af Samsøgade kan der bydes på et smukt vue af Skt. Markus Kirken.
Samsøgade på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Kilder
- Ø-Gade Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens kontor, K.T. Damgaard-Jensen, 1983, Århus
- Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018