Ryesgade 18-20

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Ryesgade 18-20 er en adresse på Ryesgade i Aarhus.

Adressen har gennem tiderne været hjemsted for flere forskellige butikker og etablissementer.

Pallas / Alpas

Den tyske jøde Alfred Leopold åbnede 16. april 1934 Varehuset Pallas med et areal på ca. 400 kvadratmeter på adressen Ryesgade 18. I bygningens 1. sal lå danserestauranten Manzana.

Varehuset havde et bredt udvalg af daglige forbrugsvarer - fortrinsvis nonfood - til meget lave priser, idet Alfred Leopold købte ind direkte hos fabrikanterne i såvel Danmark som i Tyskland. Derudover havde Leopold fordel ved at være indehaver af flere varehuse og samarbejdede med andre detailforretninger.

I 1936 måtte varehusets navn, på grund af navnestridigheder ændres til Varehuset Alpas.

Hærværk under krigen

Under 2. Verdenskrig led forretningen hårdt, da ejeren Alfred Leopold var tysk jøde. Leopold selv flyttede til Norge i 1938 for at komme væk fra tyskerne, og i 1940 flygtede han videre til Sverige.

Alpas blev flere gange under krigen udsat for hærværk, så facaden blev muret til for at undgå flere knuste ruder. Kunderne støttede dog op om forretningen, idet man til stadighed var i stand til at skaffe gode varer til lave priser.

Efter 2. Verdenskrigs ophør ønskede Alfred Leopold at vende tilbage til sine forretninger i Danmark, men mødte meget betydelige forhindringer, og først i november 1951 fik han opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Selvbetjeningsvarehuset

Alfred Leopold havde i 1950 været i USA og set den nye forretningstype "selvbetjeningsforretninger", så i 1952 ændrede han Alpas til et selvbetjeningsvarehus, deraf forretningens senere navn, SBV.

Forretningen var det andet selvbetjenings varehus i Danmark - kun var Brugsen i Esbjerg kommet i forkøbet. To år forinden havde Aarhus Brugsforening dog åbnet en mindre butik med selvbetjening i Rytterparken.

De aarhusianske kunder tog i starten ikke så godt imod selvbetjeningstanken, hvorfor forretningen ændredes til en selvvalgs forretning, men med betjening, såfremt kunderne ønskede dette.

Omkring 1954 lukkede Manzana på 1. sal, og Leopold overtog lokalerne, som han indrettede som en udvidelse af varehuset. Det rådede nu over et salgsareal på mere 500 kvadratmeter. Leopold fik desuden installeret provinsens første rulletrappe til salgsarealerne på den nyindrettede 1. sal. Rulletrappen kostede 85.000 kr. og var tysk produceret.

Espresso, jul og legetøj

På 1. sal blev der indrettet en espresso kaffebar, som dog ikke faldt i kundernes smag, da det åbenbart var for uvant for de fleste med espressokaffe. Den lukkedes derfor i et af de forløbne år.

Forretningen havde et meget bredt udvalgt af varer inden for beklædning, isenkram, papirvarer, legetøj, parfume, rengøringsartikler m.m. samt eksotiske varer, som forretningens indkøbscentral importerede.

SBV var meget kendt for sin juleafdeling, hvor der bl.a. blev solgt juletræsglaskugler, som SBV selv importerede direkte fra Østtyskland og Tjekkoslovakiet.

I 1964 døde firmaets stifter og direktør, Alfred Leopold, men hans enke, Greta Leopold, førte forretningen videre.

Udvidelse og ombygning

Nabobygningen, Ryesgade 20, som husede Aarhus Amtstidende, blev erhvervet af SBV i 1967. Efter at ingeniører og arkitekter havde vurderet bygningens stand, blev den revet ned. I stedet blev der opført en ny bygning, som sammen med det oprindelige varehus i nr. 18 kom til at udgøre et moderne varehus i to etager på i alt ca. 1100-1200 kvadratmeter.

Arkitekterne Aage C. Nielsen og Poul Andersen samt ingeniørfirmaet Askøes Eftf. var rådgivere for byggeriet, og i forbindelse med genåbningen udførtes en ny facade på begge bygninger, så varehuset fremstod som en helhed i gadebilledet.

Det nye varehus åbnede dørene for kunderne 1. november 1968. Forretningen havde fået en helt moderniseret indretning, et bredere vareudvalg, nye varegrupper som bl.a. konfekture, chokolade og kaffe samt en kaffebar med softice.

I forbindelse med ombygningen blev der etableret en indgang på 1. sal, således at der var gennemgang fra Park Alle til Ryesgade.

Daells Varehus

Med tiden blev konkurrencen fra bl.a. Bilka og Føtex m.fl. hårdere, og ejerne af SBV besluttede at afhænde forretningen til en større aktør på markedet. Dermed rykkede Daells Varehus ind i lokalerne 1. januar 1985.

Daells Varehus havde stor succes med forretningen i Aarhus, men da hovedforretningen i Nørregade i København havde store problemer, måtte forretningen i Aarhus lukke 1. september 1993.

Herefter åbnede Kurt Daell, som var tidligere hovedaktionær i Dalls Varehus, en ny forretning under navnet ”Lady & Kid” i lokalerne i oktober 1993. Dette var en landsdækkende kæde, men økonomien hang ikke sammen, og efter at julehandlen havde svigtet, blev forretningen lukket omkring marts 1994.

Nye butikker

Lokalerne blev herefter afhændet til FDB 1. april 1994. De nye ejere påbegyndte en ændring af lokalerne, og rulletrapperne til 1. sal blev fjernet, da man ikke ønskede at bevare 1. sal som butikslokaler. Desuden opdelte man forretningslokalet i gadeplan i to forretninger, således at der i nr. 20 blev indrettet en Merlinforretning på ca. 600 kvadratmeter, og der i nr. 18 blev plads til en McCoy dametøjsforretning på ca. 300-400 kvadratmeter.

Forretningen McCoy blev 1. oktober 1996 solgt til Linsano A/S, der var hjemmehørende i Hobro og ejet af de tidligere Matasejere, familien Kejser. Linsano A/S var franchisetager til flere B-Young dametøjsbutikker, som McCoy i Ryesgade 18 hørte under.

Merlin gik konkurs i 2008, men havde inden da afhændet lokalerne i Ryesgade 20 til Esprit den 1. maj 2008. Esprit påbegyndte en større renovering af lokalerne og kunne 1. august 2008 åbne en Esprit Flagship Store.

B-Young butikken blev i efteråret 2008 sat til salg, og lokalerne blev afhændet til optikerkæden Louis Nielsen, som overtog dem 1. januar 2009.

Optikerbutikken i Aarhus var Louis Nielsens anden butik på danmarkskortet. I 2014 gennemgik lokalerne en større renovering, og efter fire ugers renovering genåbnede Louis Nielsen brillebutikken i Ryesgade den 18. september 2014.

Ryesgade 18-20 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Ryesgade 18 og Ryesgade 20

Litteratur og kilder

  • Første udgave af artiklen er forfattet af Peter Leopold
  • SBV's arkiv, Erhvervsarkivet
  • Optiker Louis Nielsen