Peter Vincentz Stampe (1819-1890)

Fra AarhusWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Peter Vincentz Stampe

Peter Vincentz Stampe (nogle gange stavet Vincent) . Farver og klædefabrikant. Han blev født d. 25. nov. 1819 i Viborg og han døde d. 7. aug. 1890 på Fanø.

Offentligheden P. V. Stampe tog d. 18. maj 1845 borgerskab som farver i Aarhus. I første omgang startede han sit lille farveri i et hus i Fiskergade. Men i 1850'erne begyndte han en fabrikation af tøj, hans tøjfremstilling gik mærkbart godt, så godt at han begyndte at opkøbe ejendommene der lå i forlængelse med huset, det medførte at han endte med at eje helle firkanten der ligger mellem åen, Fiskegade og Mindegade. Dette kunne han gøre i den betrækning, at han levede på princippet: Aldrig begynde udvidelse, før man havde pengene i hånden. Det var grunden til at inden hans død i 1890, havde han 60 personer ansat fordelt ud på de 7 opkøbte ejendomme.

Som aktionær og bestyrelsesmedlem i Aarhus Spare- og Lånekasse måtte han dog i 1870'erne bidrage til dækningen af en akut kassemangel i banken, der var skabt efter Hertzske affæren.

P. V. Stampe blev ud af til opfattet som en rolig og stille person og privat levede han også en tilbagetrukket tilværelse. Dette kunne også ses i forhold til Århus byråd, hvor han var opfattet som en gæsteoptræder.


Politik

P. V. Stampe var medlem af Århus Byråd fra d. 23. aug. 1877 og til d. 31. dec. 1881. Han kom faktisk ind i byrådet dagen forinden ved et suppleringsvalg.

Privatliv

P. V. Stampe var søn af avlsbruger Jørgen Jacobsen Stampe og hustru Ane Sophie Bregenholm. P. V. Stampe blev d. 30. sep. 1848 i Aarhus gift med Else Margrethe Sophie Hedevig Kyster, hun var født d. 2. okt. 1831 i Aarhus og hun døde d. 28. juli 19008. Else var datter af slagtermester Johan Vilhelm Kyster og hustru Johanne Kristine Jensen


Litteratur og Kilder

Borgere i byens råd. Medlemmer af Aarhus bys borgerrepræsentation og byråd, side 218-219

Sejrs Sedler