Jens Christian Filtenborg

Fra AarhusWiki

Jens Christian Filtenborg (født 10. juni 1829 i Nykøbing, Morsø Sønder – død 21. oktober 1891 i Skt. Jakob, Sokkelund, København) var grosserer og urmager.

J.C. Filtenborg blev født på Mors som søn af murermester Christen Jensen Filtenborg (1796-1841) og Ulrikke Nielsdatter Klingenberg (1792-1869). Gift 21. november 1854 i Vester Velling med Ane Margrethe Gøtzsche.

Etablering

I Nykøbing Mors stod J.C. Filtenborg i lære hos urmager Peder Jensen Østergaard, ligesom han også var svend i Hamborg i en periode.

I 1852 var Filtenborg tilbage i Danmark og i Aarhus Stiftstidende indrykkede han i november følgende annonce.

”Efter mit Ophold i Udlandet, hvor jeg har arbejdet paa forskellige større Værksteder, har jeg nu overtaget Bestyrelsen af Uhrmager Jensens Uhr-Etablissement i gaarden Nr. 6 og paa det lille Torv her i Byen.......”

Også i 1854 kunne Filtenborg advertissere for sin urhandel, der nu var flyttet hen til Klostertorv, i Aarhus Stiftstidende:

”Uhr-Etablissementet paa Hjørnet af lille Torv og Tangen [i dag nedlagt gade ved Klostertorv] er i disse Dage ved personligt Indkjøb i Udlandet blevet vel assorteret med alle dertil hørende Gjenstande saasom Taffeluhre i Bronce, Porcelain etc., 8 Dages og 24 Timers Stueuhre, Natuhre, Lommeuhre i Guld, Sølv og Nysølv.... Briller, Lorgnetter og Termomestre etc.”

Efter et par års ophold i Aarhus, fik Filtenborg 3. juli 1855 borgerskab i Aarhus som urmager.

I november 1859 flyttede Filtenborg forretningen til Immervad 3. Efter nogle år som urmager slog Filtenborg sig primært an på engrosvirksomhed.

Nevø i lære

I 1860’erne kom J.C. Filtenborgs nevø Christian Gøtzsche Filtenborg i lære i forretningen. Nevøen var søn af Filtenborgs bror købmand Niels Christian Filtenborg, der havde forretning i Randers. J.C. Filtenborgs hustru, Ane Margrethe Gøtzsche var samtidigt også søster til Andrine Eleonore Gøtzsche, der netop var gift med Niels Christian Filtenborg.

Udvidelse i København

C.G. Filtenborg blev sendt til udlandet for yderligere oplæring, men da J.C. Filtenborg i 1878 flyttede til København, kom nevøen hjem til Aarhus, for at hjælpe med den daglige drift af forretningen.

I København udvidede J.C. Filtenborg virksomheden med købet af det gamle urfirma Waldemar Holst, og i 1881 tog han borgerskab i København som urgrosserer.

Forretningen i Aarhus blev i første omgang overtaget af Heinrich Wilhelm Ludwig Meincke. Efter kort tid blev den overtaget af grosserer Jacob Wilhelm Schmidt og nevøen Christian Gøtzsche Filtenborg. I 1891 dør Jens Christian Filtenborg i København, og efter kort tid står nevøen Christian Gøtzsche Filtenborg som eneindehaver af hele virksomheden.

Litteratur og kilder

  • SejrsSedler.dk
  • Jens Ingvordsen, Urmagere i Danmark før år 1900, bind 1, Den Gamle by og forfatteren, 2004